2024. május 22., szerda

A hosszú mondatok lázadása

Patócs László kötetéről beszélgettek

Az Olvass be! kritikai beszélgetéssorozat hetedik évadának végső állomásán Patócs László Vezeti a népet című kisregényét vették górcső alá a Híd Kör Egyesület kritikusai. A nemrégiben elhunyt szerző könyvéről Jódal Kálmán, író és kritikus, valamint Lénád Róbert rendező, az Újvidéki Színház művészeti vezetője beszélgettek, az estet Berényi Emőke kritikus, a Híd főszerkesztője moderálta.

Patócs László sokakat meglepett, amikor 2019-ben megjelent kisregénye, a Vezeti a népet. Mivel a szerzőnek rendkívül sokrétű volt a tevékenysége, és ismert volt már irodalmi körökben, ezért sokan kritikai robbanásra számítottak, ezek az elvárások viszont nem teljesültek valamilyen okok folytán – mondta el felvezetőjében Berényi Emőke. Arról, hogy az elvárások miért nem teljesültek, a kritikusoknak különböző véleményük volt. Lénárd Róbert kiemelte, hogy a pandémia nagyon sok eseményre rányomta a bélyegét, a könyvbemutatókra, a könyvszakmai rendezvényekre, ezért nehezebb dolguk volt a szerzőknek a könyvük reklámozásakor. Jódal Kálmán szerint a kötet maga elég megfoghatatlan, ezért nehéz róla kritikát írni, és valószínűleg ez is közrejátszott abban, hogy kevés kritika született a könyvről.

A mérnöki eszközökkel megszabott szöveguniverzumban az olvasónak keresnie kell az ajtókat. Jódal Kálmán több kulcsot is talál a kötethez, ami alapján érdekes olvasni, az egyik ilyen például a káoszelmélet, valamint a valóság felülírása. Lénárd Róbert szerint sem adja magát könnyedén a szöveg, és sok részt meg kell fejteni. Az egyik érdekesség, hogy bár lehet, hogy Újvidéken játszódik a történet, mégsem lehet ebben biztos az olvasó, ezáltal egy „tükörország” Újvidéket kapunk. Kiemelte továbbá, hogy bár a kötetben nagyon sok az abszurd vagy ironikus rész, ezek nem lépnek át egy határt, mégis elgondolkodtatják az olvasót.

Az est folyamán felmerült még a cím kérdése, amely nagyon sok asszociációt bevonz. Felmerült még a szerző szociális érzékenysége, a műfaji meghatározása, hiszen több műfajból is merít. Kitértek továbbá a szereplők, a motívumrendszerek és a fejezetek elején fellelhető idézetek szerepére. A kritikusok végül 8-asra értékelték a Vezeti a népet című kisregényt.