2024. május 13., hétfő

Tárlatnézés a művésszel

Ricz Géza festőművésszel találkozhatott a közönség a szabadkai Kortárs Galériában

A szabadkai Kortárs Galériában az utóbbi időben bevált szokás, hogy a kiállításmegnyitó után néhány héttel beszélgetést szerveznek a művésszel, akinek alkotásai a galéria termeiben megtekinthetők, és ez alkalommal maga a művész tart alkalmi tárlatvezetést.

Szombaton este Ricz Géza szabadkai származású, Salzburgban élő képzőművész Izoláció című kiállítása köré szerveződött a beszélgetés, most mutatták be a katalógust is, amelynek grafikai tervezése Pusztai Dávid, egykori bolyais diák, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara hallgatójának a munkája.

Ricz Gézának ez az első önálló kiállítása a Kortárs Galériában, ahol vegyes technikákkal készült festményeit, kollázsait és installációit láthatja június 5-éig a közönség. Mint Miroslav Jovančić kérdései nyomán megtudtuk, a graffiti volt az, ami tizenévesként először megragadta. Majd következett a Szegedi Tudományegyetem Rajz-Művészettörténet Szaka. A festészet mellett alkalmazott grafikával foglalkozik. A beszélgetés során szóba került az egyedi színhasználat (a szürke árnyalatok, a fekete dominanciája, az apró, harsány színfoltok), a figurális és az absztrakt kontrasztja festményein. A témaválasztása kapcsán például elhangzott az, hogy élénken foglalkoztatja az identitás kérdése, a történelmi és kollektív emlékezetünk, de környezetünk, mindennapi valóságunk benyomásai is megjelennek alkotásaiban. A kiállítás címe úgy született, hogy amikor felkérték a kiállításra, a járvány miatti utazási és egyéb korlátozások, izoláltság rányomták a bélyegüket ennek megszervezésére, ám tulajdonképpen a képein megjelenő figurák magányossága is tekinthető egyfajta izoláltságnak.