2024. május 13., hétfő

Egyszerűen, szemléletesen, beszédesen

Gyurkovics Hunor kiállítása nyílt meg a szabadkai Kortárs Galériában

Hétfőn este került sor a szabadkai Kortárs Galériában Gyurkovics Hunor festőművész, grafikus, Tökéletes egyszerűség című retrospektív kiállításának a megnyitójára. A kiállítás egyben ünnepi és jubiláris, Gyurkovics Hunor 50 éves alkotómunkájára tekint vissza. Egyebek közt festmények, akvarellek, pasztellek, grafikák, rajzok és iparművészeti alkotások láthatóak rajta.

– Ez a kiállítás úgy jó, hogy sokrétű és megtalálható minden technika, amit művelek. A címe Tökéletes egyszerűség, mert erre törekszek – mondta Gyurkovics Hunor.

Az egybegyűlteket Blaskó Árpád, a Kortárs Galéria igazgatója köszöntötte. Ahogyan azt megtudhattuk, a kiállításnak a múlt év végén kellett volna megnyílnia:

– A terem megvilágításán folyó munkálatok miatt akkor elhalasztódott, de így legalább ezzel kezdődhetett az új év. Habár a kiállítás címe Tökéletes egyszerűség, a felállítása egyáltalán nem volt egyszerű, hiszen fokozott odafigyeléssel kellett a szelekciót elvégezni a szinte megszámlálhatatlan mű közt. Gyurkovics Hunor tavaly töltötte be 80. életévét, idén pedig a galériánk is ünnepel, a 60 éves fennállását. Reméljük, még sok ilyen szép pillanatban lesz részünk, mint ez a kiállítás – hallottuk Blaskó Árpádtól.

Kucor Tamara, Gyurkovics Hunor és Blaskó Árpád a kiállításmegnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

Kucor Tamara, Gyurkovics Hunor és Blaskó Árpád a kiállításmegnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

A megnyitó nagyszámú érdeklődőt vonzott, Gyurkovics Hunor munkásságát Kucor Tamara, a kiállítás kurátora méltatta:

– Évfordulók köré szerveztük ezt a kiállítást. Gyurkovics Hunor ötven évvel ezelőtt költözött Szabadkára. Nem csupán az alkotás foglalkoztatta, hanem az oktatás is, a pedagógiai akadémián is tanított. A kiállítást néhány hónappal ezelőtt kezdtük el közösen felállítani, és óriási kihívás volt, hiszen ötvenévnyi alkotómunka termését kellett átnézni és ezek közül válogatni. Mint tudjuk, egy rendkívül produktív, hatalmas alkotóerejű művészről van szó. Nagy öröm a számunkra, hogy a címhez hűnek maradva sikerült egy letisztult, de szemléletes és beszédes tárlatot összeállítani, amely Gyurkovics Hunor életművének legkiemelkedőbb időszakait mutatja be, nem szükségszerűen időrendi sorrendben. Mindegyik teremben egy-egy fázist, képzőművészeti technikát vagy témát emeltünk ki. Fontos tudni azt is, hogy Gyurkovics Hunor Belgrádban reklámgrafikát tanult, a pontosságra való igény pedig visszatükröződik a festményeiről is. A képein megjelenik minden, ami őt érdekli, ami mozgatja: a család, a hit, a vallás, a történelem, a múlt, a népi hagyományok, a természet... Az alkotásaival azt is sugallja, hogy legyünk nyitottak, tekintsünk szét a világban, figyeljünk embertársainkra, tiszteljük a múltunkat és vigyázzunk a természetre. Gyurkovics Hunor több művésztelep alapítója volt és annál is többnek a tagja. A kiállításhoz kapcsolódóan felvételek is árulkodnak szerteágazó alkotómunkájáról, beleértve Vicsek Károly filmjét is – fejtette ki Kucor Tamara.

Miroslav Jovančić kurátor a saját élményeit is felelevenítette:

– Sok szép élmény fűz Gyurkovics Hunorhoz. Általános iskolás voltam, amikor egyszer csak beállított a tanterembe egy sportos testalkatú úriember. Kíváncsiak voltunk ki lehet, és amikor nem látta, beosontunk a műtermébe körülnézni. Egyik példaképemmé vált és nem csak nekem. Az első felkérés alapján történő alkotói élményem is hozzá kötődik. Gyurkovics Hunor rengeteg műve arról tanúskodik, hogy mindig is érdeklődő, kíváncsi és szorgos volt, mindent ki akart próbálni. Az alkotásai a személyiségéből fakadnak, ezért is volt nehéz felállítani ezt a kiállítást. Háromszor ekkora is lehetne. A teljes kiállítás valójában Gyurkovics Hunor portréja – mondta Miroslav Jovančić.