2024. május 21., kedd

Citeratábor volt Muzslyán

A 16 fiatallal Micsik Béla és Flaman István foglalkozott

Évről évre Muzslyán, a Szilasi Mihály Emléknapon találkozik a vajdasági citeramozgalom színe-java, ezentúl pedig – remélhetőleg szintén minden évben – a fiatal citerások is találkoznak majd. Ugyanis az idén, hagyományteremtő szándékkal, sikerül megszervezni az első citeratábort a bánáti településen. 

Hétfőtől szerdáig, két csoportban, Micsik Béla és Flaman István citeraoktatók foglalkoztak a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület székházában 16 olyan fiatallal, akik fogékonyak a citeramuzsika iránt és szeretnék gyarapítani a népzenei tudásukat.

– Muzslyán a citerazenének nagy hagyománya van, és régóta terveztük a citeratábor megtartását. Már 17 alkalommal szerveztük meg a Szilasi napi rendezvényünket, ahol Vajdaság legjobb citerázói, citerazenekarai, kettősei, lépnek fel. Az idén sikerült az első tábort is megszervezni a Csoóri Sándor Alap támogatásával, amelyre 16 fiatal citerás jött el – hallottuk Dobó Józseftől, az egyesület elnökétől.

Flaman István elégedett volt növendékeivel

Flaman István elégedett volt növendékeivel

Szentmihály egykor a citerásairól volt híres. 1981-ben a tordai Durindón negyventagú citerazenekarral léptek fel. Egy időben nyolcvan citerásuk is volt. Most ez a szám jóval kisebb, de fontos, hogy most az egykori citerások gyerekei jelentkeznek a citeracsoportba.
– Nagyon meg vagyok elégedve a fiatalok munkájával. Három helyről jöttek ide, ebbe a csoportba, Muzslyáról, Óbecséről és Padéról. Nagyjából egy szinten is vannak, ami megkönnyítette a munkámat. A meglévő tudásukat gyarapítottuk, úgy énekszámokban, mint a technikában, mondja Flaman István, szentmihályi citeraoktató.

Az egyik oktató Micsik Béla volt (Fotó: Kecskés István)

Az egyik oktató Micsik Béla volt (Fotó: Kecskés István)

Micsik Béla, Bodor Anikó-díjas, citeraművész, citeraoktató szerint fontos volt az első muzslyai citeratábor megtartása, amit folyamatossá kellene tenni. 

– Nagyon fontosnak találtam, hogy ez megtörténjen. Elsősorban mert a szűkebb pátriánkban, Bánságban történik ez a dolog. Másodsorban, citeratáborok ugyan vannak, de ezen a tájon nem. És úgy gondoltam, hogy inkább ezeknek a gyerekeknek legyen egy előnyük, mert északabbra, Észak-Bácskában vannak már táborok. Én nagyon remélem, hogy ez a tábor nem az első és utolsó lesz, hanem lesz még Muzslyán citeratábor. Még ha ilyen két és félnapos is. De úgy érzem, hogy fontosak az ilyen megmozdulások és arra biztatok mindegyik szülőt, hogy küldje el a gyerekét – üzeni Micsik Béla.