2024. május 9., csütörtök

Karácsony édes ünnepén

Gazdag programmal készült a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület

Vasárnap tartották meg a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület Karácsony édes ünnepén című karácsonyi műsorát, amelyben az egyesület szakosztályai léptek fel. A műsor zenei összeállítással kezdődött, Szabó Róbert pedagógus és zeneszerző Angyalok című saját dalát adta elő. Ezt követően Muhi Melinda és Miklenovics Aranka Lukács evangéliumból olvasott részletet, ehhez kötődött ft. mr. Balcsák Szilárd esperesplébános ünnepi köszöntője. „Karácsony éjszakáján az ember nem azt kapja, amit kért, hanem azt, amire szüksége van. Az Istent. Ezek a kegyelmi pillanatok szótlanok, mert a csoda akkora, hogy a teremtett ember szó nélkül marad” – hallhatták az egybegyűltek.

„Miért a szegénységben jelenik meg az igazán gazdag Isten? Valójában megjelent a villogásban is, de a hatalmaskodóknak nem kellett az Isten. Megjelent a gazdagoknak is, de nekik nem kellett. Úgy gondolták, nekik már van Istenük, úgy hívják, pénz. Isten megszületett a hangoskodóknak és a gazdagoknak is, de nekik Ő nem kellett. Jézus szegényként a szegényeknek született. Szegényként a szegényeknek hirdette az evangéliumot, az örömöt. Szegényként a mai napon is kizárólag a szegényeknek mutatja meg magát. De kik az ő szegényei ma? Mi. Mi, akik most róla hallunk, akik nem zárjuk be a zakatoló világban a szívünket előtte. Akik tudjuk, hogy hiába van telve a karácsonyi asztal, ha nincsen a szívünkben önzetlenség. Akik tudjuk, hogy semmik vagyunk szeretés nélkül” – fogalmazott Balcsák Szilárd atya.

Fotó: Pesevszki Evelyn

Fotó: Pesevszki Evelyn

A folytatásban az első adventi népének Újhelyi Éva előadásában volt hallható. Ezután Gazdag Erzsébet Ezüst szánkót hajt a dér című versét adta elő Torok Orsolya saját megzenésítésében. Miklenovics Aranka Siklós József Betlehemi fényes csillag versét adta elő. A Lányi Ernő IME Veronika népdalköre karácsonyi népdalokat adott elő, majd ismét vers következett, Túrmezei Erzsébet Gyertya című alkotása, Miklenovics Aranka tolmácsolásában. Ezután a citeraduó, Torok Orsolya és Görög Ádám alkalmi összeállítása következett. Harmadik versként Kárász Izabella Megérkezett című verse hangzott el, szintén Miklenovics Aranka tolmácsolásában. Végezetül Torok Orsolya megzenésítésében Szilágyi Domokos Karácsony című versét hallhatta a közönség.