2024. május 11., szombat

Minden előadás egy faggatható világ

A XXV. VMASZT negyedik napjáról

Megszoktuk, hogy a találkozón általában napi 3-4 előadást nézünk meg, ritkán kettőt, s még ritkább, hogy csak egy előadás van repertoáron – kivétel a nyitónap, hiszen az a nap csak a házigazdáké. Ilyen kivételes nap volt a hétfői is, hiszen csak egy előadást láthattunk a topolyai Mara Amatőr Színház előadásában. A topolyaiak szeretnek hivatásos színésszel dolgozni, az elmúlt években megfordult náluk Kálló Béla, Szloboda Tibor, Körmöci Petronella, Táborosi Margaréta, most pedig Crnkovity Gabriella, az Újvidéki Színház színésznője rendezte meg Molnár Ferenc Az üvegcipő c. vígjátékát. A csapatban a diákoktól a nyugdíjasokig minden korosztály képviselteti magát. Igaz, személyes elfoglaltságok, körülmények miatt mindig egy kicsit formálódik a csoport összetétele, de vannak visszatérő színészek, az idén négy fiatal taggal is bővült a Mara csapata.

A darab rendezője, Crnkovity Gabriella egyéb szakmai elfoglaltsága miatt, nem tudott jelen lenni az értékelésen, ami miatt több kérdés is megválaszolatlan maradt. A zsűri mindhárom tagja a rendezői koncepcióban keresett válaszokat. Egyik ilyen tisztázatlan megoldás a színen megjelenő alteregók érthetetlen világa és feladata volt, amit az eredeti szövegkönyv nem tartalmaz. Másik felmerülő kérdés az volt, hogy vajon az előadás kortalan vagy századelőt idéző kíván-e lenni; a zsűri szerint a jelmezek sokszínűsége és a díszlet kavalkádja nem volt összhangban, így nem is mutatott egyértelmű irányba. Összességében más képi világot, más műfaji megközelítést és formai nyelvet hozott a társulat az előadással, nem a tőlük megszokott és izgatottan várt formát.

Ágoston Pribilla Valéria így fogalmazott: „Minden előadás egy faggatható világ, mely kérdéseket vet fel, és próbál választ adni. Nekünk is ez a tisztünk, hogy faggassuk ezt az előadást…

A zsűri viszont abban is egyetértett, hogy az előadásban Irma szerepét játszó Fekete Dóra elvarázsolta őket, nagyon ritka értékes pillanatai voltak a színpadon. Emellett pedig Balázs Áron az énekeket is megdicsérte, különböző műfajokban, több szólamban énekeltek el dalokat a társulat tagjai.  

(A zsűrizések bővített változata a Súgó fesztiváli kiadványban olvasható, a VMMI honlapján.)