2024. május 13., hétfő

Ahol teret kap a most létrejövő művészet

Hatvanéves jubileumot ünnepelt a szabadkai Kortárs Galéria

A kortárs művészet nyomai: művészeti időutazás az elmúlt hatvan éven át – ez a címe annak a csütörtökön nyílt nagyszabású kiállításnak, amellyel a szabadkai Kortárs Galéria 60. születésnapját ünnepelték meg.

A megnyitón köszöntőt mondott Blaskó Árpád, a Kortárs Galéria igazgatója, Kudlik Zoltán tartományi művelődési, tájékoztatási és vallási közösségi segédtitkár, valamint Svetlana Mladenov művészettörténész. A tárlatot a galéria kurátori csapata állította össze.

– Kiállítási tevékenységünket Palicson indítottuk el, első kiállításainkat pedig 1968-ban kezdtük meg a Raichle-palotában. Ezek után találtuk meg a helyünket nemcsak az épületben, hanem a közösségben is. Mindezek miatt nem gondolom azt, hogy ma csak a galéria hatvanéves munkáját ünnepeljük, hanem hatvanéves jelenlétünket is két közösségünkben: a művészeti és a szabadkai közösségben egyaránt. Könnyű volt időtállónak lennünk, hisz a lelkesedés már a kezdetekkor sem hiányzott, és szeretem azt hinni, hogy ma sem hiányzik. Szeretnénk közelebb hozni mindenkihez a most létrejövő művészetet, hogy fejlesszük az iránta érzett szeretetet, és ily módon, gazdagítsuk ezt a világot – hangsúlyozta Blaskó Árpád, a Kortárs Galéria igazgatója.

–  Büszkék lehetünk arra, hogy az évek során sikerült vajdasági alkotók munkáival gazdagítani a Kortárs Galéria anyagát, és ez a tendencia továbbra is prioritásként szerepel az intézmény küldetésében. A galéria már számos rendezvénynek adott otthont. Fesztiválok, könyvbemutatók, irodalmi estek és koncertek valósultak meg az elmúlt évtizedek során. Igazi befogadó intézménnyé vált, ahol nem csak jó lenni, hanem jó alkotni is. A folyamatos fejlődés és fejlesztés a galériát sem kerülheti el, ezért arra törekszünk, hogy az ide látogatók minél több vizuális élménnyel gazdagodjanak, és nemcsak élőben, hanem a virtuális térben is. Az intézmény jövőbeli célja és feladata, hogy a padlásteret műteremmé átalakítva befogadja a fiatal művészeket, és teret adjon a fejlődésükhöz – emelte ki Kudlik Zoltán, tartományi művelődési, tájékoztatási és vallási közösségi segédtitkár.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A galéria pontosan hatvan éve, 1962-ben kezdte meg működését, akkor még Képzőművészeti Találkozó – Palics néven, a hajdani Szabadka község Népbizottsága határozatával. Az intézmény ettől fogva napjainkig többször változtatott helyszínt és nevet (ma: Kortárs Galéria Szabadka), de küldetése nem változott. Gondosan figyelemmel kíséri, tanulmányozza, gyűjti és kiállítja korának művészetét. Alapvető feladata, hogy mindezen tevékenységeken keresztül a nyilvánosság elé tárja a ma születő művészet értékeit, és vele együtt új ismeretek után kutasson. A Kortárs Galéria működésének kezdetén már megalakult a kollekciója, mintegy 1500 műalkotást őriz megannyi alkotótól. Ezek pedig a festmény-, grafika és rajz-, kerámia és szobor-, valamint az újmédia-gyűjteményeket teszik ki, melyeknek a jelenlegi kiállításon csak egy kis részét mutatják be. Egyebek között olyan jelentős alkotók munkáit tekinthették meg az érdeklődők, mint Ács József, Milan Konjović, Petrik Pál, Slavko Matković, Szombathy Bálint, Maurits Ferenc, Stojan Ćelić, Julije Knifer, Olja Ivanjicki, Saša Tkačenko, Maja Rakočević Cvijanov, Nikola Džafo.

A megnyitó végén a Night Cruisers Band tette emlékezetesebbé az estét a látogatók számára. A kiállítást Szabadka Város támogatja, védnöke pedig a Magyar Nemzeti Tanács és a Boss Caffe.