2024. június 16., vasárnap

Érdemes Palicsra látogatni a hétvégén

Gazdag programkínálattal várja a látogatókat a 10. Folk Music Fest népzenei fesztivál

Szombaton és vasárnap rendezik meg immár tizedik alkalommal a hagyományossá vált Folk Music Fest népzenei fesztivált Palicson, a Vigadó teraszán. A rendezvény részleteiről sajtótájékoztató keretében számolt be Juhász Gábor, a Juhászok Civil Szervezet elnöke, Dencs Valéria, a Palics Park Kft. igazgatója és Nikola Jaramazović, a fesztivál résztvevője.
A tizedik jubileumi rendezvényen a programok igen változatosak lesznek, amelyek nagy előnye, hogy minden korosztály számára ideális szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget kínál egy gyönyörű környezetben. A fesztivál első napján, szombaton 17 órakor a Juhász zenekar kezdi meg a koncertek sorát, majd 18 órától a Duhaj zenekar lemezbemutató koncertje következik. Aznap 19 órától a Kárpát-medencei pásztorhagyományok egyik legkiemelkedőbb képviselője, a magyarországi Bakator együttes zárja a programot. A vendégeket a fesztivál teljes ideje alatt borutca és gasztrosarok várja, ahol az emberek igazi fesztiválhangulatot élhetnek át.

Vasárnap már különböző kísérőprogramokkal is kedveskednek a szervezők a Palicsra látogatóknak. 15 órától ugyanis népművészeti kirakodóvásárral, kézműves foglalkozásokkal, táncos és zenés foglalkozásokkal – amelyben a szabadkai Talentum Egyesület, a Feketics Művelődési Egyesület és az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör táncosai is részt fognak venni – várják az érdeklődőket. A 16 órakor kezdődő hivatalos megnyitón dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, a párt szabadkai listavezetője köszönti majd a közönséget. Ezután következik Juhász Gábor Tudom én már című dalos mesekönyvének a bemutatója. Az adai Bodros tamburazenekar 17 órakor lép színpadra, amit 18 órakor a csantavéri Mendicus tamburazenekar koncertje követ, 19 órától pedig az óbecsei Fokos zenekar adja a nagykoncertet. Ezután a közönséget átinvitálják a Nyári színpadra, ahol 20 órakor Zvonko Bogdán gálakoncertjére kerül sor.

Dencs Valéria elmondta, a Palics Park Kft. fő feladata, hogy azokat a szecessziós épületeket, amelyek Palics szívében helyezkednek el, olyan állapotban tartsák, ahogyan azt megérdemlik, tehát felújítva, a nagyközönség számára is élvezhetővé téve. Hozzátette, ezek az épületek akkor nyerik el a megfelelő színvonalukat és értéküket, amikor meg tudják mutatni a Palicsra látogató vendégeknek, vagy akár a helybéli lakosoknak. Erre pedig kiváló alkalmat nyújt a Folk Music Fest.

Mint Juhász Gábortól megtudtuk, nemrégiben egy szelfipályázatot is hirdettek a közösségi médiában. Ennek értelmében aki ezen a héten lefényképezkedik a Folk Music Fest óriásplakátjával, majd ellátogat a Tudom én már című könyvbemutató koncertre és bemutatja a szelfiket, vagy egy Folk Music Fest-es pólót, vagy egy dalos mesekönyvet kaphat ajándékba.

Nyitókép: Dencs Valéria, Juhász Gábor, Nikola Jaramazović (Dér Dianna felvétele)