2024. május 19., vasárnap

Hunyadi Mátyás és a szerb sajkások

A temerini Lukijan Mušicki Kulturális Központban tartott a minap előadást dr. Németh Ferenc egyetemi tanár Hunyadi Mátyás és a szerb sajkások címmel. 
 – Kevésbé ismert, de a magyar humanizmus és reneszánsz világban nagy szerepet töltöttek be a szerb sajkások az akkori magyar királyság déli peremén a törökök elleni védelmében. Hunyadi Mátyás nagyra becsülte és jól meg is fizette a szerb sajkásokat. Már Mátyás elődei is felállítottak egy kiterjedt déli végvárrendszert, amely arra volt hivatott, hogy távol tartsa a törököket, ekkor is jelentős szerepe volt a sajkásoknak – emelte ki dr. Németh Ferenc, aki előadásában kifejtette, hogy Mátyás király belpolitikai tevékenységének nagy eredménye, hogy sikerült megszilárdítania a hatalmát.
– Belföldön és külföldön és igyekezett jó hírét kelteni saját személyének, hogy ennek révén is támogatást szerezzen politikai céljai eléréséhez. Mátyás úgy látta jónak, ha erős végvári vonalat tart fenn a magyar határ legfontosabb pontjain, és emellett egy állandóan fegyverben álló mozgó hadsereget a várak támogatására. A törökök elleni védelmi stratégiájának fontos részét képezték a szerb sajkások is, akiket mindenekelőtt az Al-Dunán alkalmazott – mondta az előadó, aki hozzátette, a szerb sajkások voltak a legügyesebbek a folyami ütközetekben és felülmúlhatatlanok a Dunán való hadviselésben.
 – A sajkák vitorlákkal és evezőkkel ellátott, a hadászatban használt evezős hajók, amelyek ágyúkkal és tarackokkal voltak felszerelve. Innen ered a sajkás megnevezés. A szerb sajkások voltak a mindenkori magyar hadsereg ékességei és a legfélelmetesebb osztálya. Ugyanakkor a sajkások feladata volt a fejedelem vízi kísérése, illetve a támadó gyalog és lovas hadoszlop követése. Mindemellett kémszolgálatot is teljesítettek – magyarázta dr. Németh Ferenc.
A magyar történelemtudomány szerint a sajkások éjjel-nappal a vízen voltak. Ott nevelkedtek, edződtek már gyermekkoruktól fogva, így egy állandósult magyar vízi légiót képviseltek, olyan időkben, amikor Magyarországon még nem létezett semmiféle állandó had. A dunai hajós sajkások Mátyás uralkodása alatt váltak katonai intézménnyé.

Nyitókép: Sajkás hajók / Kasza Jennifer felvétele