2024. május 19., vasárnap

Különleges biztonsági intézkedések az Eurovíziós Dalfesztiválon

A visszaszámlálás megkezdődött, s bár a verseny majd csak jövő héten veszi kezdetét az elődöntőkkel, az Eurovíziós Dalfesztivál hivatalosan megkezdődött amikor a 37 versenyző ország képviselői végigvonultak a türkiz színű szőnyegen. Ez alól kivételt képez az izraeli küldöttség, akik az izraeli holokauszt-emléknap iránti tiszteletből nem vettek részt az ünneplésben.

A hivatalos megnyitó különleges biztonsági intézkedések mentén zajlik, Svédország harmadik legnépesebb városában, Malmőben ugyanis „négyes szintű terrorveszély” van érvényben. A helyi hatóságok Svédország történetének legnagyobb rendőri készültségét szervezik meg, extra erőket mozgósítva Svédország más részeiből, valamint a szomszédos Dániából és Norvégiából. A svéd rendőrség jelentése szerint az ország kiemelt célpontja lehet erőszakos dzsihadista csoportoknak, emellett a zavargások, kibertámadások és műsorszórási zavarok is fenyegetik a rendezvényt.

A figyelem középpontjában Izrael képviselője, Eden Golan énekesnő áll, aki a csütörtöki elődöntőben adja majd elő Hurrikane című dalát. Az előadónak azt javasolták, csak a fellépések idejére hagyja el a hotelszobát. A fesztivál helyszínén jelentős Izrael-ellenes tüntetések várhatóak, ami annak fényében nem meglepő, hogy az év elején ezer svéd zenész írt alá egy nyílt levelet, amely Izrael kizárását követelte a versenyről.

Az dalverseny első elődöntőjét kedden, a másodikat csütörtökön, a döntőt pedig szombaton rendezik meg. A svéd fővárosba mintegy 100.000 látogató érkezésére számítanak.