2024. április 27., szombat

Jubilál a néptáncfesztiválunk

Június 8-án és 9-én rendezik meg Adán a Gyöngyösbokrétát és a Durindót

Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett – június 8-án és 9-én rendezi meg a LX. Gyöngyösbokrétát és a XLVII. Durindót, amelyre nagy szeretettel várnak mindenkit.
Az idei fesztivált az Együttműködő nemzet éve jegyében szervezik meg – ünnepelve hagyományainkat, a megtartó erőt, a gondviselést és az együvé tartozásunkat, hálával teli szívvel emlékezve azokra az elődökre, akik 45 évvel ezelőtt megszervezték Adán a XVI. Gyöngyösbokrétát, valamint Bodor Anikóra, akinek útmutatásai örök érvényűek.
Dr. Kiss Lajosra és az általa 50 éve közreadott Horgosi népdalok című daloskönyvére is méltó módon emlékezik majd a vajdasági magyarság, hiszen idén a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gondozásában kibővítve jelenik meg újra.
Nagy tisztelettel emlékezünk 2024-ben Bartuc Szilveszterre és Vlasity Károlyné Zélity Klárára, akik mindketten Ada község szülöttei, és akik – tanítói, alkotói és gyűjtő munkásságukkal – megkerülhetetlen egyéniségei voltak a vajdasági népzenei és néptáncmozgalomnak. Jelentős évfordulónk idén az első moholi római katolikus templom építésének 200 éves évfordulója is.
Felemelő tudni azt és emlékeztetni magunkat arra, hogy az idei a sorrendben hatvanadik Gyöngyösbokréta. Az elsőt 1936-ban szervezeték meg Gomboson. Erről a Reggeli Újság című lap így ír: „Most csillogtatta meg először népünk ősi kincseit, azzal a tudattal, hogy abból kedvünk szerint meríthessünk” majd így folytatja „…ez a Gyöngyösbokréta volt magyarságunk benső összeborulásának élő bizonysága”.
A házigazdák a napokban e-mailben értesítik ki a művelődési egyesületeket és népművészeti együtteseket.
A jelentkezés – amelynek határideje április 30. – az idei évben is online formában történik.
Bővebb információ a Fesztivál két háttérintézményének referensétől: a 062-566-234-es számon Juhász Gyulától, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársától, Brezovszki Rolandtól, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség munkatársától a 069-5541-215-es elérhetőségen kérhető, vagy keressék az Adai Szervezőbizottság vezetőjét, Varga Líviát a bokretadurindoada@gmail.com vagy a 062-8-695-882-es elérhetőségek valamelyikén – áll a felhívásban.