2024. április 27., szombat

Óbecse KIszínezve

Városnéző kalauzt adott ki az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola

A belvárosi római katolikus és a pravoszláv templom, a községháza, az óbecsei Városi Múzeum, valamint további 14 épület és szobor is szerepel abban a kifestőkönyvben, amelyet az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola adott ki elsősorban gyermekeknek. A kifestő QR-kód segítségével négy nyelven, magyarul, szerbül, angolul és németül is bemutatja ezt a Tisza-parti várost az olvasóknak. A kiadványt pénteken este mutatták be az óbecsei Városi Múzeumban.
– A diákszövetkezet és a rajzszakkör keretén belül dolgoztuk ki ezt a történetet. Úgy gondoltuk, meg kell ismernünk a városunkat. A gyerekkel egy felfedezőútra indultunk, hogy meglássuk, mi is van Óbecsén. Amikor rájöttünk arra, hogy vannak dolgok és épületek, amelyeket nem is ismerünk, akkor folytattuk a tanulmányozást, fényképeztünk, fotókat válogattunk. Aztán adódott az ötlet, hogy a jó képekről készíthetnénk illusztrációkat, amit aztán egy színezős könyvbe bele tudnánk tenni, és ezen keresztül más gyerekekkel is megismertethetnénk a várost. Azonfelül a szülők is belepillanthatnak, hátha megtudnak valami érdekességet. Ez az első kiadványunk, de mi már tervezzük a következőt, ugyanis nagyon sok épület kimaradt – fogalmazott Sándor Magdolna, az iskola képzőművészet tanára.
A kifestőt az oktatási intézmény diákjai és tanárai készítették, az illusztrációkat másra is felhasználják majd az iskola nyomdájában.
– A rajzszakkörön mindig valami szépet készítünk, így nagyon nagy megtiszteltetés volt ezen a kifestőn dolgozni. Vannak még terveink, például az is, hogy ezeket az illusztrációkat majd arra használjuk, hogy bögrékre rányomtassuk – mondta Farkas Larissza nyolcadik osztályos tanuló. 
Az iskola két egykori diákja, Bátori Flórián és Kiss Alex is részt vett a kifestőkönyv összeállításában.
– Alex és én kaptuk azt a feladatot, hogy fényképezzünk le bizonyos nevezetes épületeket Óbecse község területén. Mi minden tőlünk telhetőt megtettünk. Elmentünk a Fantasthoz, a Sárgaházhoz, a Tiszát fényképezgettük, a fotóink alapján készültek az illusztrációk – mondta Flórián.
A kifestőt remekül fogadta a közönség. Ferencz Edvin hivatásos idegenvezető kiemelte: ez a könyv egy hatalmas előrelépés a helyi turizmus területén.
– Óbecséről nincs olyan kiadvány, amely ilyen szempontból mutatja be a helyi látványosságokat, és amelyet a gyermekek is érdekesnek tartanak. A felnőttek mások, nekik az idegenvezetés során bemutatjuk a látnivalókat, háttér-információkat közlünk a nevezetességekről, de ez a városnéző kalauz a gyerekek szemszögéből illusztrálja a dolgokat – mondta az idegenvezető.
A színezőt a Petőfi iskola nyomdaszakköre készítette elő és a helyi Lux nyomda nyomtatta ki 500 példányban. A kifestőt az oktatási intézményben 500 dináros áron vásárolhatják meg az érdeklődők.

Nyitókép: A kifestőt pénteken este mutatták be az óbecsei Városi Múzeumban / Kancsár Izabella felvétele