2024. május 9., csütörtök

Elhunyt ifj. Novák Mihály

Életének 66. évében elhunyt ifj. Novák Mihály operatőr, fotográfus, grafikusművész, lomográfus. Bácskussuthfalván született 1958-ban. 1978-ban a gimnázium elvégzése után az Újvidéki Televízióhoz került segédoperatőrnek. 1984-től 2000-ig az informatív műsorok operatőre volt. Időnként operatőri munkát végzett a magyarországi Duna Televíziónak és az M1 csatornának is. Majd a Subotičke Novine, majd a Subotičke hetilap fotóriportere volt 2010-ig. Ezt követően szabadúszó fotósként és a történeti fotóeljárások néhány technikájának alkalmazójaként dolgozott (van dyke, cianotípia, argentotípia, temperaprint, nedves cianotípia).

Egyik alapítója volt az 1978-ban létrejött bácskossuthfalvi 9+1 képzőművészeti csoportnak (9 festő + 1 fotós). A Szabadkai és a Zentai Városi Múzeum gyűjteményében is egy-egy, történeti fotóeljárásokkal készült alkotása található.

Ifj. Novák Mihály Facebook-oldala

Ifj. Novák Mihály Facebook-oldala

2018 októberétől tagja a Magyar Fotóművészek Világszövetségének. 

Szabadkán élt és alkotott.

Legutóbb tavaly írtunk róla, ugyanis sikeresen szerepelt egy nemzetközi szakmai pályázaton Londonban. Anna Atkins, az első női fényképész 180 évvel ezelőtt, 1843-ban jelentette meg az első fotókönyvet. Emlékére a Londonban székelő történeti fotóeljárásokat tömörítő szervezet, az Alternativ Photography írt ki minden évben pályázatot falinaptár illusztrációra Anna Atkins stílusában. A 2024-ben megjelenő kalendárium illusztrálására egy cianotípia fotógrammal lehetett jelentkezni. A több mint 90 pályázó közül Novák Mihály is bekerült a 12 kiválasztott művész köze, akinek cianotípia alkotásai megjelennek. A kalendáriumban az áprilisi hónapnál az Ikarusz elveszett tollai című alkotása szerepel.

Nyitókép: Ifj. Novák Mihály Facebook-oldala