2024. május 9., csütörtök
ÖTVENÉVES AZ ÚJVIDÉKI SZÍNHÁZ

Történt egyszer Újvidéken

Az eseményhez kapcsolódó fotógalériát ITT érheti el.

Ősbemutatóval indult szombat este az Újvidéki Színház megalapításának ötvenedik évfordulója jegyében szervezett ünnepségsorozat. A Történt egyszer Újvidéken című darabot Urbán András, az intézmény igazgatója rendezte, aki szerint az alkotás folyamán az Újvidéki Színház könnyedebb, közönségbarát oldalához nyúlt, de górcső alá vette a színház jelenlegi állapotát is.

A történet a társulatról szól. A zenés-táncos darabban az Újvidéki Színház művészei hajnalig együtt mulatnak a közönséggel, majd miután megtudják, hogy reggel társulati ülésük lesz, úgy érzik, már hazamenni sem érdemes.

– Szerettem volna egy előadást az Újvidéki Színházról, így a társulattal egy olyan munkát  próbáltam kitalálni, amely során egymásra tudunk hangolódni, megismerjük egymást, belemélyedünk azokba az identitásbeli kérdésekbe, melyeket művész, színész, színházi dolgozó, nem utolsósorban mint magyar vagy kisebbségi színházi dolgozó megél. Ugyanakkor végigkísér bennünket a háttérben az ötven év, az Újvidéki Színház történetisége – mondta Urbán András a bemutatót megelőző főpróba után.

Banka Lívia 30 éve tagja az Újvidéki Színház társulatának. Elmondása szerint az új darab hosszabb együttgondolkodás, közös beszélgetések, csapatépítés alapján készült.
 

– Kiválogattuk a dalokat, megcsináltuk a koreográfiát. Az előadás kisebb blokkokból, részletekből tevődik össze, de olyan, mint az úthenger. Tarol mindent és megy előre. Az öndicsérettől kezdve az emlékeken át mindent sodor magával, mint az ár. Kicsit szkeptikusak voltunk a tempóját illetően, de amikor az ember ráérez, akkor rájön, hogy ez a jó. A közönség beláthat egy kicsit a kulisszatitkokba, a színészek mindennapi életébe, természetesen, ameddig megengedjük, mert nyilván sok minden nem úgy van, ahogy ezt mi itt előadtuk – nyilatkozta a színésznő.

Az alkotók a közönség reakciói alapján bizakodóak a produkcióval kapcsolatban.

– Most volt az első, nagyobb közönséggel való találkozás, és nagyon örülünk a fogadtatásnak. A társulat a darabba beleadott apait-anyait, és reméljük, hogy sokat fog élni. Látjuk, hogy a zenés darabokat nagyon szereti a közönség. Ebben a műfajban nemcsak mi adunk a közönségnek, hanem nagyon sokat kapunk vissza. Ezt ezúttal is megéreztük: a szeretet sugárzott lentről felénk a színpadra – mondta Kőrösi István, a társulat tagja.

 

 

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

A darab ősbemutatójával kezdődött az intézmény megalapítása 50. évfordulójának ünnepi műsorsorozata. Vasárnap a Szabadkai Népszínház előadását, Az iglicet láthatta a közönség, ma este a Zentai Magyar Kamaraszínház Művészet című produkcióját mutatják be, holnap pedig Ladik Kati univerzuma lesz látható. Csütörtökön, február elsején a Parno Graszt zenekar ad koncertet.

Pénteken az Újvidéki Akadémia legfrissebb végzőseinek vizsgaelőadását viszik színre. A Szutyok című előadást Pálfi Ervin rendezte. Az előadást követően az MPI (Moram pitati Igora) együttes koncertje következik. Szombat este megismétlik a  Történt egyszer Újvidéken című darabot, majd az est folytatásában Antal Attila dj szórakoztatja az összegyűlteket. Vasárnap a Szilárd Mezei Quartet koncertje zárja a rendezvénysorozatot.  

A vendégjátékokra a belépőjegy ára 600 dinár, a diák-, nyugdíjas- és csoportos jegy 400 dinár. A koncertekre ingyenes a belépés, de mindegyikre helyfoglalás szükséges.

 

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele