2024. május 13., hétfő

Ha a palota mesélni tudna

Bemutatták a Szabadkai Kortárs Galéria magyar nyelvű képeskönyvét

Hétfőn, a magyar kultúra napján tartották meg a Szabadkai Kortárs Galéria Ha a palota mesélni tudna című képeskönyvének magyar nyelvű bemutatóját. Ez a kivételes és egyedülálló kiadvány egyszerre szólítja meg a gyermek és felnőtt olvasót, rengeteg hasznos és érdekes adatot megosztva a Raichl-palotáról, ami nem csupán egy tetszetős épület, egy szecessziós építészeti műremek, de még a története is különleges. A könyvben Raichl Ferenc két kislánya játssza a főszerepet, pontosabban a nagyobbik kislány, Ilma meséli el, eleveníti fel az élményeiket, mivel ez egy családi ház volt, ők pedig négy évig laktak itt. A két gyermeknek, Ilmának és Nórának kedves, a lelket megérintő történetein túl, a palotához és az építészhez kapcsolódó tényszerű információk, dokumentumfotók teszik tartalmasabbá ezt a gazdagon illusztrált kiadványt.

A hétfői rendezvény moderátora Miroslav Jovančić, a Szabadkai Kortárs Galéria kurátora volt, aki Takarics Róbert íróval, Silling Léda néprajzkutatóval, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet konzervátorával, Jasmina Jovančić Vidaković szerkesztővel és Szalma Viktóriával, a kötet műszaki szerkesztőjével, a Szabadkai Kortárs Galéria igazgatójával beszélgetett a kiadvány létrejöttéről, tartalmáról, érdekességeiről és hasznosságáról.

A bevezetőben Miroslav Jovančić a galéria történetéről és jelentőségéről beszélt a jelenlévőknek, majd a képeskönyv kapcsán elmondta: a kiadvány dokumentumokat is tartalmaz, tehát informatív is, a gyermek számára pedig fantáziát megmozgató, új területeket nyitó illusztrációs világot nyújt. A szót Jasmina Jovančić Vidaković szerkesztő vette át, aki a kiadvány megszületéséről, az ötletük megvalósításának folyamatairól, a könyv kiadásának részleteiről is szólt az egybegyűltekhez. Elárulta azt is, hogy nagy feladat és kihívás volt számára a könyv szerkesztése, de szép élményként tekint rá vissza.

Szalma Viktória, a könyv műszaki szerkesztője az illusztráció fontosságára is kitért.

– Amikor gyerekeknek szóló kiadványt készítünk, más szempontokat kell figyelembe venni, mint amikor egy felnőtteknek szóló könyvről van szó. A kisebb korosztály esetében lényeges a képszerűség, a színvilág, a nagyobb betűméretek, rövidebb mondatok használata, emellett releváns szerepet játszik az illusztráció is, ami e képeskönyv esetében a gyermeki világot közelíti meg. Az ábrázolás azon túl, hogy szemlélteti a történetet, új jelentésréteggel ruházza fel azt. E képi világnak az a célja, hogy újra át tudjuk élni, fel tudjuk idézni általa a történetet. Fontos, hogy az illusztrációk szerethetők legyenek és megnyugtató hatást keltsenek – foglalta össze Szalma Viktória, hozzátéve: a kiadványban egyenrangú szerepet tölt be a szöveg és az illusztráció, így érinti meg a célcsoportját.

Silling Léda néprajzkutató szerint könyv készítői valójában holisztikus nézőpontból, de gyermekeknek szánva mutatták be az épületet, ami egy új, nagyszerű megoldás, és folytatásra biztatta a kiadvány készítőit.

A történetet két kislány élményein keresztül Takarics Róbert író meséli el az olvasóknak. A bemutatón egyebek közt megtudhattuk, hogyan alkotta meg a művet, miből merített ihletet és hogy mire fektette a hangsúlyt. A rendezvény végén pedig részleteket is felolvasott a közönségnek.

A Szabadkai Kortárs Galéria kurátorainak csapata történelmi ismertetőszövegeket készített ehhez az egyedülálló kiadványhoz, Larisa Ivanković illusztrációi pedig megelevenítették a Raichl-palota varázslatos világát.

Mivel ebben az évben ünnepli a Raichl-palota fennállásának 120. jubileumát, ezért az idei év a programok tekintetében még gazdagabb, és igazán különleges lesz a Szabadkai Kortárs Galéria és látogatói számára.

Nyitókép: Bemutatták a Szabadkai Kortárs Galéria magyar nyelvű képeskönyvét, fotó: Dér Dianna