2024. május 9., csütörtök

Elhunyt Robert Nemeček

A szerbiai tévénézők neki köszönhették a Simpson családot

Hetvenöt éves korában elhunyt Robert Nemeček zenész, akinek a tévénézők sok jó filmet és sorozatot köszönhetnek – erősítette meg a halálhírt barátja, Dimitrije Vojinov forgatókönyvíró a közösségi oldalakon.

Nemeček mély nyomot hagyott a hazai és jugoszláv művészetben is. A Pop Machine zenekar alapítója és vezetője volt. A zenekar két stúdióalbumot adott ki  Kiselina és Na izvoru sveti néven, valamint egy Put ka Suncu elnevezésű élő albumot.

Fiatalkorában Nagy-Britanniában élt, ahol belekóstolt a modern zenei produkcióba és a korszerű televíziózásba, majd az 1990-es években a TV Politikánál, később pedig a Pinknél és az RTS-nél modern filmek és sorozatok bemutatásával megváltoztatta a filmes és szórakoztató műsorok koncepcióját, elérve a maximális nézettséget. A Simpson családot például  Robert Nemeček, a Pink Televízió filmműsorának akkori szerkesztője hozta Belgrádba.

Robert Nemeček minden őse komolyzenével foglalkozott.

– Belgrád összes középiskolájából kizártak. Az Ötödik Gimnázium volt az első, ahonnan a hosszú hajam miatt zártak ki, majd elvesztettem a jogot, hogy Belgrád területén tanuljak, így a zemuni gimnáziumba kerültem, majd pedig a Stanković Zeneiskolában végre megállapodtam. Ide apám és nagyapám miatt fogadtak be, akik koncertmesterek voltak. Nagyapám volt a Belgrádi Filharmónia alapítója. Amint befejeztem a zeneiskolát, úgy döntöttem, hogy abbahagyom a tanulmányaimat, és a rockzenének szentelem az életem. Először volt a Dogovor majd a Džentlmene zenekar tagja voltam, később pedig megalapítottam a Pop Machine nevű bandát – mondta egy korábban készült interjú során.

Nyitókép: www.kinoteka.org.rs/moj-izbor-robert-nemecek