2024. május 19., vasárnap

Elhunyt Horváth Emma

(1936-2024)

Elment a Tanárnő! Mindenki így szólította: középiskolás diákjai és az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör legifjabb és a nyugdíjas korosztályba tartozó tagjai is.

Az általános- és a középiskolát Szabadkán végezte, majd 1962-ben Zágrábban angol-francia szakos tanári oklevelet szerzett. Több szabadkai középiskolában tanított, főképp angol és latin nyelvet, de egy időszakban még magyart, mint környezetnyelvet is, így az Egészségügyi Középiskolában, a Svetozar Marković Gimnáziumban és a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban. 2020-ban a VM4K szokásos csütörtök esti rendezvényén tanítványa, dr. Némedi Imre beszélgetett vele, aki arra is visszaemlékezett, hogy Horváth Emma szigorú tanárnő volt, sokat követelt, de sokkal többet adott:

– Soha nem bántam meg, hogy tanár lettem, óriási öröm gyerekeket tanítani mindarra, amit később használnak az életükben – mondta Horváth Emma.
2018-ban, a Külhoni Magyarságért Díj átvétele után egyebek között a következőket válaszolta lapunk újságírója kérdésére, hogy mikor döntötte el, hogy versmondással, a vers népszerűsítésével kíván foglalkozni:

–  Tulajdonképpen már középiskolás koromban elhatároztam, hogy bármit is dolgozok majd, közben népszerűsítem a verseket is. Arra teszem fel az életemet, hogy az emberekkel megszerettessem a verseket, a hallgatóság számára katartikus élményt jelentsenek. Azután persze világossá vált, hogy ehhez tudás kell, olvasottság, állandó tanulás, mások meghallgatása és olyan személy bátorítása, akire én is felnézek. Egyszer Gáti József előadóművészt, beszéd- és színészmesterség-tanárt láttam szavalni, és mintha valami a fülembe súgta volna, hogy nekem is így kell verset mondanom, ezeken a nyomokon kell haladnom. Hazajöttem, és szinte sorsszerűen a városi könyvesbolt kirakatában megpillantottam Gáti József könyvét a versmondásról.

Évtizedeken át vezette az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Körét, rendezte ennek műsorait.

Szabadka Város Pro Urbe-díjasa, 2009-ben Magyar Életfa Díjat, 2016-ban Vajdasági Művészeti Díjat, 2018-ban Külhoni Magyarságért Díjat vehetett át.

Nyitókép: Lukács Melinda felvétele