2024. május 8., szerda

A felzárkóztatás jegyében

Idegenvezetői képzést szervezett a szabadkai VM4K

A szerbiai idegenforgalmi és ifjúsági minisztérium idén szeptemberben meghirdette az ez évi idegenvezető-képzést, amelynek kapcsán a Magyar Nemzeti Tanács felhívást tett közzé. Az MNT felhívásának köszönve minden eddiginél több magyar jelentkező nyilvánította ki részvételi szándékát, és több mint húszan sikeres nyelvvizsgát tettek, ami előfeltétele annak, hogy idegenvezetői szakvizsgát tegyenek. A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ szakmai partnereként együttműködve az Alpha Travel & Marketing d.o.o. céggel két napig tartó intenzív képzést szervezett a YUTA (Nacionalna asocijacija turistickih agencija), vagyis az Utazási Irodák Szerbiai Szövetsége és a Balkan Network of Tourism Experts (Balkáni Turisztikai Szakértők Szövetsége) szakmai szervezetekkel. A képzés egyik része pénteken volt, a másik pedig ma, szombaton.

Ezen képzés előzménye az MNT által idén februárban a vajdasági magyar kulturális kínálat feltérképezésére kinevezett konzultatív testület alakuló ülésén egyhangú célként megfogalmazódott elvárás a szakvizsgával rendelkező magyar anyanyelvű idegenvezetők számának növeléséről.

A mostani kétnapos intenzív kurzus célja, hogy a magyar anyanyelvű hallgatók sikeres idegenvezetői vizsgát tegyenek 2024 első felében, és megszerezzék a szerbiai törvények által előirányzott és kötelező engedélyt, amellyel az ország teljes területén idegenvezetést vállalhatnak a szabályok által előírt módon.

A képzést dr. Snežana Štetić, a Balkáni Turisztikai Szakértők Szövetségének vezérigazgatója és rendes egyetemi tanár által kidolgozott védett program alapján végzik az előadók: dr. Čedomila Marinković, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia etnográfiai intézetének tudományos munkatársa, dr. Branko Krasojević, a Savetnik u turizmu elnevezésű ügynökség igazgatója, dr. Sara Stantić, az aranđelovaci Szakképzési Akadémia oktatója és dr. Dario Šimičević, a belgrádi Szakképzési Akadémia professzora.

A képzés társszervezője Dankó Dénes, az Alpha Travel & Marketing Kft. tulajdonosa:

– Szeretnénk a vajdasági magyar turizmust a piac számára értelmezhetővé tenni, és ennek egyik alappillére az, hogy legyenek idegenvezetőink. A pandémia előtt 2019-ben már mutatkozott rá igény, hogy ehhez hasonló tanfolyamot szervezzünk. Jelentkezők is voltak, de csak hatan tudták letenni a vizsgát, a Covid ezt is félbevágta. Most megint ott tartunk, hogy nincs elég idegenvezetőnk, illetve csak kevesen rendelkeznek a törvénynek megfelelő licenccel. Mivel azonban ez alap, ezért szorgalmaztuk azt, hogy legyen egy ilyen képzés. Amikor először meghirdettük, akkor nagyon aggódtam, hogy a minisztériumtól kért tizenötös kvótát nehezen fogjuk kitölteni, ehhez képest csaknem ötvenen jelentkeztek, és ebből több mint húszan maradtak. Ők már túl vannak a nyelvvizsgán, a pszichológiai teszten, ez a képzés pedig hat elméleti vizsgára készíti fel őket. Ha ezeket is sikeresen leteszik, akkor jön a gyakorlati vizsga. Ha pedig minden simán megy, akkor májusra mindannyian licenccel rendelkező idegenvezetők lesznek. Azután elkezdődhet az igazi értékesítés, ami a magyar piac felé fog orientálódni. Amennyiben valaki jól tud valamilyen idegen nyelvet, ez a licenc szintén érvényes, és akár külföldi nyelvterületről is fogadhat vendégeket. Miután a jelentkezők megszerzik a licencet, akár szabadúszóként is vállalhatnak munkát bárhol Szerbia területén, és nem csupán mint buszkísérők, hanem a települések kulturális vagy más intézményeibe is vezethetnek csoportokat – fejtette ki Dankó Dénes, akitől azt is megtudhattuk, hogy a minisztérium a múlt héten hirdette meg a vizsgaidőpontokat, aminek értelmében január 22-én kezdődik a vizsgaidőszak, és ezért mutatkozott szükség a képzés gyors megszervezésére, januárban pedig további képzéseket tartanak.

A képzésre Vajdaság több településéről érkeztek résztvevők, Karácsonyi József Adáról jött:

– Kevés időt kaptunk a turisztikai minisztériumtól ahhoz, hogy felkészüljünk a vizsgákra a szükséges tantárgyakból, ezért nagy segítség számunkra az, hogy a szaktanáraktól úgymond egy velős összefoglalót hallhatunk. Az esélyeink így sokkal nagyobbak, mintha magunk próbálnánk boldogulni ilyen rövid idő alatt az igencsak terjedelmes tananyaggal – hallottuk Karácsonyi Józseftől.

Nyitókép: Dr. Branko Krasojević is tartott előadást a VM4K-ban, fotó: Lukács Melinda