2024. május 13., hétfő

Nevetés, játék, fejlődés

Nyílt nap a Fabula Rasa Gyermekszínjátszó Grundban

A Fabula 15 programsorozat a gyermekszínjátszó grund fennállásának 15 éves alkalmából valósul meg. A tervek szerint a csapat minden hónapban előrukkol egy izgalmas eseménnyel. A múlt hónapban beszélgetős esttel indították meg a rendezvénysorozatot, melyet szombaton nyílt nappal folytattak.

– A nyílt próba keretein belül vendégeket vártunk, a szülőkön kívül olyan gyerekeket, akik hallják az iskolában, hogy hova járnak szombatonként a társai, és hogy el tudják képzelni, hogy milyen hangulatban zajlanak a próbák, akár be is állhattak játszani. A testtel, a hanggal foglalkoztunk ma, és ezeket hoztuk mozgásba, ezen kívül a karácsonyi műsorra készültünk. A gyerekek bátorságot és önbizalmat kaphatnak itt, melyeket bármely életterületen alkalmazhat majd, emellett tág látókört is kialakít nekik, mely által kreatívan állhatnak a különböző dolgokhoz – részletezte Nyári Ákos, a csapat egyik vezetője.

A nyílt napon lehetőségük volt a szülőknek bepillantani a munkafolyamatba, ám ezenkívül az oda járó gyerekek barátai, osztálytársai is kipróbálhatták, milyen ehhez a kis csapathoz tartozni. Már az egyórás bemelegítő gyakorlatok is vidáman teltek, sok nevetéssel és a kreativitás fejlesztésével.

– Az osztálytársamtól hallottam erről a színjátszó csoportról, és most adódott lehetőség, hogy eljöhessek megnézni. Nekem nagyon tetszik és jó itt. Először vagyok a Fabulában. Eddig játszottunk egyet, mindenkinek kellett mutatni egy mozdulatot, amiből csináltunk egy koreográfiát – mesélt az élményéről Varga Éva, negyedik osztályos kis vendég.

A nem mindennapi foglalkozáson 15 gyermek vett részt, az alsós és felsős korosztályból egyaránt. Volt mozgás, beszéd, kacagás és jókedv, és az idő is gyorsan elrepült. A továbbiakban a tervek között szerepel 24 órás filmvetítés az előző évadok előadásaiból, kellék- és jelmezkiállítás, de képtárlat is. A Fabula Rasa Gyermekszínjátszó Grund a Népkör Magyar Művelődési Központ keretein belül működik.

Nyitókép: Gál Hermina