2024. május 12., vasárnap

Az Őskislány a legjobb

Nagybecskereki előadás vitte el a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál fődíját, de a magyar nyelvű produkciók is kaptak díjakat

A múlt hét folyamán tartották meg a jubileumi 30. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivált Szabadkán, a rendezvénysorozat pedig ünnepélyes díjátadóval zárult. A versenyprogramban idén tizenhárom előadás láthattunk, amelyek Magyarországról, Romániából, Észtországból, Csehországból, Szlovákiából, Bosznia-Hercegovinából, a boszniai Szerb Köztársaságból, Horvátországból, Portugáliából, Kínából, Dél-Koreából és Szerbiából érkeztek. A szelektor dr. Zoran Đerić volt, a nemzetközi összetételű zsűrit pedig szerbiai, szlovén és lengyel színházi szakemberek alkották, Amela Vučenović, Jelena Sitar és Jaroslav Antonjuk. A döntésük értelmében a fesztivál legjobb előadása a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház Őskislány című szöveg nélküli produkciója volt, amely Desanka Maksimović Pradevojčica című könyve alapján készült, Sonja Petrović rendezésében. Az indok szerint az előadás magas esztétikai élményt nyújt, teljes összhangban van a dramaturgia, a rendezés, a látvány, a zene és a színészek játszása. Díjat kapott az előadás díszlet- és bábtervezője, Irina Somborac is.

A legjobb rendezésért járó elismerést Yevgeny Ibragimovnak ítélték oda, aki az észtországi Éjjeli dal című előadást rendezte, Irina Marijapuu díszlet- és bábtervezővel együtt pedig a legeredetibb és legfantáziadúsabb színpadi képért is díjat kaptak. Az Éjjeli dal diadalmaskodott a legjobb eredeti zene kategóriában is, az elismerést Nikola Jakimovnak ítélték oda.

A zsűri öt egyenrangú színészi/bábvezetői díjat is odaítélt, amelyet esetenként többen is osztanak. Díjat kapott Ivica Lučić, az eszéki Nagypapa meséi című produkció főszereplője; a romániai Péter és a farkas előadás színészi gárdája; Mészáros Pancsa, az egri Harlekin Bábszínház Paprika Jancsi és az Ördög nyelve című előadásból a boszorkány szerepéért; José Gil, Sofia Vinagre és Natacha Pereira a portugál És így tovább… című produkcióért; Lucia Svobodová a szlovák Nő – Fóka című előadásban nyújtott alakításáért.

Öt különdíjat is odaítélt a zsűri. Díjat kapott a boszniai Szerb Köztársaság A hét holló című előadása a legjobb kollektív bábvezetésért; az egri Harlekin Bábszínház Paprika Jancsi és az Ördög nyelve című produkciója a közönséggel megteremtett legjobb kontaktusért; Maja Lučić, az eszéki Nagypapa meséi című előadás a dramaturgiai koncepciójáért; a kínai A háborúzás művészete című produkció a mozgás mint színpadi kifejezőeszköz kiváló használatáért, valamint Ágyas Ádám és Dudás Dániel, a szabadkai Gyermekszínház Árkon innen, bokron túl című előadásban látott legjobb színpadi mozgásért.

A gyerekekből, fiatalokból álló zsűri is leadta a voksát. Ők úgy látják, hogy a boszniai Szerb Köztársaság A hét holló című előadása a legjobb. Az indoklásuk szerint döntésükben közrejátszott a zene és a hangeffektusok ügyes használata, amely hozzájárult a mese könnyű megértéséhez, akárcsak az összhangban levő színészi játék is. A fiatalok zsűrije külön kiemelte a dél-koreai előadást, amiért egyszerűen mond el egy kedves történetet, látványos színpadi képekkel, és így a produkció mindenféle korosztálynak leköti a figyelmét.

Nyitókép: Jelenet az Őskislány című előadásból (Fotó: Damir Vujković/Szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál