2024. május 12., vasárnap
30. NEMZETKÖZI GYERMEKSZÍNHÁZI FESZTIVÁL

Két magyar nyelvű előadás

Vasárnap kezdődik és jövő pénteken zárul Szabadkán a 30. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál, amelyre Kínából, Dél-Koreából, Portugáliából, Észtországból, Csehországból, Szlovákiából, valamint a környező országokból: Montenegróból, Magyarországról, Romániából, Horvátországból és a Boszniai Szerb Köztársaságból is érkeznek fellépők.

Minden produkciót eredeti nyelven mutatnak be, a belépés díjtalan.

A fesztivál fődíja mellett kiosztják a legjobb előadásnak, a legjobb rendezésnek, a legjobb forgatókönyvnek, a legjobb zenének, a legjobb báboknak, a legjobb színészi vagy animátori játéknak járó elismerést, illetve különdíjat adnak az eredetiségért és fantáziáért is. A fesztiválon két hazai színdarab lesz látható, az egyiket: Desanka Maksimović és Mina Petrić Dédunoka című darabját Sonja Petrović rendezésében a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház hozza. A másik színdarab a Szabadkai Gyermekszínház Hernyák Zsóka által írt és Ricz Ármin által rendezett Árkon innen, bokron túl című előadása. A környező országokból olyan produkciókat láthat a közönség, mint például a Nagypapa meséi az eszéki Branko Mihaljević Gyermekszínház társulata előadásában, a mostari bábszínházból érkezik a Sárkány és hercegnő című produkció, a Banja Luka-i Szerb Köztársasági Gyermekszínházból a Hét holló, a magyarországi Harlekin Bábszínház, a Szilner Olivér által írt és rendezett Paprika Jancsi és az Ördög nyelve című színdarabbal érkezik, valamint a romániai Nagybányai Színház pedig a Szergej Prokofjev művének motívumai alapján készült Péter és farkas című darabját mutatja be.

Fotó: a Szabadkai Gyermekszínház Facebook-oldala

Fotó: a Szabadkai Gyermekszínház Facebook-oldala

A Szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál a régió egyik legjelentősebb fesztiválja. A bábszínházra, valamint más művészeti ágakra is fókuszálva a fesztivál folyamatosan hozzájárul a szerbiai gyermekszínház népszerűsítéséhez és fejlesztéséhez is. A fesztivál 2005-ben elnyerte a Szerb Köztársaság legmagasabb kulturális elismerésének számító Vuk-díjat, valamint az utóbbi harminc évben több mint ötven országból, több mint ötszáz együttest láthatott a szabadkai gyermekközönség.