2024. május 21., kedd

Élő örökség

Elkészült a Duranci-kollekció katalógusa

Egy hónapja nyílt meg a Szabadkai Városi Múzeumban Bela Duranci, Szabadka első okleveles művészettörténésze munkáit, valamint a neves képzőművészek által neki ajándékozott alkotásokat bemutató kiállítás. A tárlat nem csak festményekkel és egyéb képzőművészeti alkotásokkal várja az érdeklődőket, de könyveket és kéziratokat, valamint a Bela Duranci munkásságaiért járó díjakat, okleveleket és különféle kitüntetéseket is megtekinthetik a látogatók, akik betekintést nyerhetnek abba, pontosan mit is tartalmaz a kollekció, amelyet a Szabadkai Kortárs Galériának, a Szabadkai Városi Múzeumnak és a Szabadkai Városi Könyvtárnak ajándékozott.

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

Most elkészült a kollekciót bemutató katalógus. Ennek bemutatása egy beszélgetéssel kezdődött ahol többek között a Szabadkai Kortárs Galéria, a Városi Múzeum és a Városi Könyvtár munkatársai szólaltak fel, valamint Szajkó István festőművész, Bela Duranci jó barátja is mesélt a 2021-ben elhunyt művészettörténészről, a közös munkásságukról és barátságukról is.

A Szabadkai Városi Múzeum által megjelentett katalógus leírja magát a kiállítást, bemutatja és ismerteti a képzőművészeti alkotásokat, valamint Bela Duranci szakkönyvtárát is. A volt művészettörténész a Szabadkai Városi Könyvtárnak adományozott könyvei, kéziratai és egyéb dokumentumai a későbbiekben megtekinthetőek és szabadon elérhetőek lesznek a könyvtárba látogató olvasók számára. ,,Bela Duranci élete végéig dolgozott, három területen fejlesztette ki művészettörténészi munkásságát, a festészet, szobrászat, a grafika területén valamint az örökségvédelem szférájában. Szabadka város büszke lehet volt polgárára, valamint egy ilyen művészettörténészre..." – mondta dr. Ninkov K. Olga művészettörténész. A kiállítás szeptember 28-ig látogatható a Városi Múzeumban.