2024. május 12., vasárnap

Amikor a hely találkozik a művel

A Raichle-palota születésnapját ünnepelte a Szabadkai Kortárs Galéria

Tárlatvezetéssel ünnepelte meg szerda este a Szabadkai Kortárs Galéria az otthona, a Raichle-palota, 118. születésnapját. Az egybegyűlteket Kucor Tamara, a galéria kurátora köszöntötte:

– Ez volt az a nap, amikor Raichle Ferenc átadta a lakhatási kérvényét a városi tanácsnak. Ekkorra a palota már elkészült, megszáradt a festék, és lakhatóvá vált – hallottuk Kucor Tamarától.

A galériában nemrég Sagmeister Laura és Siflis András Incognito című kiállítása nyílt meg. Az est folyamán Kopeczky Róna, a tárlat kurátora és Sagmeister Laura beszélgettek a művekről, a művészetről, az alkotásról. A Raichle-palota születésnapjához kötődően pedig arról is, hogy a szecesszió gazdag motívumvilága hogyan hatott Sagmeister Laura vizuális világára:

– A nyolcvanas évek végén, néhai barátnőmmel, Szemerédy Virággal Szabadka utcáit jártuk és a városról beszélgettünk. Regényt tervezett írni Szabadkáról, amit én illusztráltam volna. Ahogy mentünk a korzón, odajött hozzánk egy ember, aki megkérdezte, hogy szeretnénk-e, ha megmutatná nekünk az épületeket belülről is. Azt feleltük, hogy igen, pontosan ezt szeretnénk. Ekkor bevezetett bennünket olyan épületekbe is, amelyek egyébként nyitottak, de mindig csak elrohanunk mellettük. Ezeket jobban szemügyre vettük, és úgy éreztük, hogy megnyílt előttünk a város. Ide tartozik a Raichle-palota is. Amikor az ember egy ilyen városban születik, akkor a részévé válik, és hatással van a művészi tevékenységére is. Ezt én is így érzem, még akkor is, ha ezek a motívumok nem jelennek meg egy az egyben az alkotásaimon – hallottuk Sagmesiter Laurától.

Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Az est folyamán szó esett arról is, hogy mennyire, szinte összehasonlíthatatlanul, más élmény élőben megtekinteni egy alkotást, mint például nyomtatásban látni azt. A továbbiakban Sagmeister Laura egyebek közt a tér és a motívum viszonyáról is beszélt, azokról a motívumokról, amelyek időnként visszaköszönnek a műveiről, továbbá arról is, hogy melyek voltak azok az első nagy impulzusok, amelyek a képzőművészet felé irányították, és kik hatottak rá. A rendezvényen Kolompár Emese lépett fel fuvolamuzsikával.

Nyitókép: Molnár Edvárd