2024. május 10., péntek

Állandó, mégis változó

A múlt rétegei címmel megnyílt a Szabadkai Városi Múzeum régészeti osztályának tárlata

Nagy eseménnyel zárta az idei évet a Szabadkai Városi Múzeum. A múlt rétegei címmel tegnap nyílt meg a régészeti osztály állandó tárlata, amelyen a múltból ránk maradt lenyűgöző, lélegzetelállító tárgyakat csodálhatunk meg, emellett pedig az új technológiát igénybe véve információkhoz juthatunk egy-egy darabról és felvételeket láthatunk az ásatásokról. A kiállításon az egybegyűlteket Mihájlovity Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója köszöntötte:

– Óriási öröm számunkra, hogy a látogatóink végre megtekinthetik a régészeti osztály állandó, mégis változó tárlatát. Egy újabb sikeres évet zárhatunk, és ezt ezzel a kiállítással koronázhatjuk meg. Sok időre volt szükség hozzá, több akadályt kellett legyőzni, de végül megnyílhatott. A kiállítás létrejöttét a város, a tartomány, kiváltképp pedig a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta. A tetőtér ugyan már elkészült korábban, de a kiállítás csak később kaphatott helyet e térben. A természettudományi osztály tárlatát 2019-ben sikeresen átadtuk, most pedig a tér a régészeti osztály kiállításával is gazdagodhat. A kiállítás tervezését 2021-ben végeztük el, ez év elején pedig a megvalósítást is. A pandémia idején sajnos elvesztettük kulcsfontosságú kolléganőnket, Szekeres Ágnest, így Neda Dimovski fogott hozzá a kiállítás megtervezéséhez. Nagy fejtörést okozott kiválasztani az igazán fontos és mutatós leleteket. Ez egy állandó tárlat, amely ugyanakkor változhat is, hiszen mindig előkerülnek olyan tárgyak, amelyeket érdemes a közönség elé tárni. Igyekeztünk ezt a kiállítást élményszerűvé tenni – hallottuk Mihájlovity Anikótól.

A látogatókat Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke is köszöntötte:

A régészeti osztály tárlatmegnyitóján a Szabadkai Városi Múzeumban (Fotó: Lukács Melinda)

A régészeti osztály tárlatmegnyitóján a Szabadkai Városi Múzeumban (Fotó: Lukács Melinda)

– A kulturális örökség tulajdonképpen mi magunk vagyunk. Számtalan egyéni sorsból összeálló közösségi egész és annak mindennemű aspektusa. A kulturális örökségünk egyszerre a múltunk és a jelen pillanatunk, valamint az alap mindahhoz, ami még előttünk áll. A tárlat újszerű perspektívából igyekszik a figyelmet a hagyatékunkra irányítani. Olyan eszközökkel operál, ami támogatja az örökségvédelem gyökerét abban a korban, amely folyamatosan, folytonosan és nagy léptékkel változik. A tárlat készítői modern eszközökkel ragadják meg a múltunk gondosan gyűjtött és rendszerezett pillanatait, ami önmagában is egy fontos kultúrtörténeti mozzanat. Megváltozott a tartalmat hordozó eszközkészlet, de a tartalom megmaradt. A régészeti osztály állandó tárlatát különböző tematikus egységek ötvözeteként álmodták meg. Az egységek különböző korszakok részleteiből merítenek oly módon, hogy a befogadói oldalon minden korosztály és a lehető legszélesebb célcsoportok is érdemi mércékkel mért értékközvetítő tartalmakhoz juthassanak. A rendszerezett kulturális örökség egy közösség életében több mint tárgyi hagyaték. A felsorakoztatott tárgyak mögött helyet kapnak a történetek, az összekapcsolódó sorsok, irányvonalak, rendszerek. A kiállítás életre hívói alapokat biztosítanak a közösségi erővel teremtett értékeken alapuló építkezéshez. A Szabadkai Városi Múzeum tevékenységét az MNT az elmúlt négyéves időszakban több mint ötmillió dinár értékben támogatta. Az MNT az elkövetkező időszakban is, a lehetőségekhez mérten, támogatni fogja a szellemi és tárgyi kulturális építkezést, az értékmegőrző és közösséget építő tevékenységet – fejtette ki Rigó Pál Zsófia.

A kiállítást dr. Dejan Radičević, a belgrádi Bölcsészettudományi Kar régészeti szakának docense nyitotta meg:

– A tárgyak a múltból a mába mesélnek, a korok, az idők, az események változásairól. Nagy és odaadó munka kell ahhoz, hogy egy tárgy a lelőhelyről a múzeum kiállítótermébe kerüljön. Ezek a lépések is nyomon követhetők e tárlaton. Ez a kiállítás emiatt is nagyon jelentős. Kiváltképp fontos, hogy a modern technikai eszközökön keresztül a fiatalokat, a gyerekeket is megszólítja – emelte ki dr. Dejan Radičević.

Nyitókép: A régészeti osztály tárlatmegnyitóján a Szabadkai Városi Múzeumban (Fotó: Lukács Melinda)