2024. május 21., kedd

A Juhász zenekar egy igen eseménydús évet tudhat maga mögött

A szabadkai Juhász zenekar pénteken évzáró sajtótájékoztatót tartott, melynek témája az együttes 2022-es tevékenysége és a Tudom én már elnevezésű gyereklemez kapcsán készített kisfilmek bemutatása volt. A sajtótájékoztatón jelen volt Juhász Gábor, a zenekar vezetője, Szalai Attila karikaturista és Guci Dávid, a Pannon Televízió grafikai munkatársa.

A Juhász zenekar egy igen mozgalmas évet tudhat maga mögött. Az év elején megszervezték a Vajdasági Népzenész Találkozót Kishegyesen, elkészítették Petőfi Sándor: János vitéz című művének táncjáték adaptációjának a zenéjét. Muzsikáltak a Budapesti Zeneakadémián, megrendezték a Folk Music Fest népzenei fesztivált Palicson. Képzéseket, népzenei tábort és táncházakat szerveztek, elutaztak egy nemzetközi fesztiválra Hollandiába és számos fellépésük voltak itthon és külföldön is. A Tudom én már című lemezükkel pedig elindultak a mozgókép és grafika felé, hogy egy animációs kisfilmsorozattal jelentkezzenek, melyekkel a régi mesterségeket és a hagyományos szakmákat kívánják népszerűsíteni. Eddig összesen hat rövid animációs kisfilm készült el. Ezeket Juhász Gábor rendezte, Szalai Attila grafikusként jeleskedett, Guci Dávid és Miskolci Roland, a Pannon televízió grafikai munkatársai pedig a mozgóképért feleltek.

Molnár Edvárd

Szalai Attila, Juhász Gábor, Guci Dávid (Fotó: Molnár Edvárd)

Ez a projekt egy IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül valósult meg a deszki Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület és a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület együttműködésében.

A kisfilmek a YouTube-on, a Handcraft project név alatt tekinthetők meg.

Nyitókép: Molnár Edvárd