2024. május 21., kedd

A művészeti élet nagy krónikása

Bemutatták a Bela Duranci-bibliográfiát

Szerdán került sor a tavaly elhunyt Bela Duranci személyi bibliográfiájának a bemutatójára a Szabadkai Városi Múzeumban. A kiadvány az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg. Az est vendégei Papdi Izabella és Ivona Vojnić Hajduk, a könyv szerzői, valamint Náray Éva, Bela Duranci szövegeinek fordítója, Sava Stepanov művészettörténész és Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója voltak.

A bibliográfia létrejötte elsősorban Papdi Izabella szabadkai bibliográfusnak és kolléganőjének, Ivona Vojnić Hajduk könyvtárosnak az érdeme. A bibliográfia készítését és kiadását a Szabadkai Városi Múzeum Művészeti Osztálya támogatta. A Forum Könyvkiadó Intézet Bela Duranci kilencvenedik születésnapja alkalmából tervezte az anyag közreadását, ő azonban sajnos, egy nappal a kézirat hozzá való eljuttatása után elhunyt. Ezzel a bibliográfiával életrajza, de a szakma és a szélesebb olvasóközönség is beszédes és figyelemre méltó új dimenziót kap.

Fotó: Dér Dianna

Fotó: Dér Dianna

Bela Duranci, vajdasági művészettörténész életének nagy részét Szabadkán töltötte, ahol számos kulturális intézményben dolgozott és megannyi kulturális intézmény alapítójaként is tevékenykedett. Több mint 45 évig volt a művészeti élet krónikása.

– A könyv anyagát a kolléganőmmel évekig gyűjtöttük. Bela Duranci kétnyelvű személyi bibliográfiája a művészettörténész alkotásait és a munkásságáról készült írásokat tartalmazza 1960-tól 2020-ig. A kiadvány 1426 tételt foglal magában, melyben egyebek mellett megtalálhatók könyvek a szecesszióról, festőművészekről, a szabadkai emlékművekről, emellett interjúk, nyilatkozatok és hírek is fellelhetők benne, valamint komolyabb írások is, amelyek elemzik Bela Duranci munkásságát. A kutatást többek között a Szabadkai Városi Könyvtár állományában, a Szabadkai Városi Múzeum könyvtárában és a művészeti osztályán végeztük  hallottuk Papdi Izabellától, a könyv egyik szerzőjétől.

Nyitókép: Fotó: Dér Dianna