2024. május 15., szerda

Naturalizmus, költészet, abszurd

Csütörtökön este bemutató lesz a Kosztolányi Dezső Színházban

Gunilla Boëthius darabja alapján készült, A föld fia című produkció bemutatójára kerül sor december 22-én, azaz csütörtökön a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. Az előadást Hegymegi Máté rendezte:

– A darab egy fiatal párról és a korán történő gyermekvállalásról szól, amely során egy olyan fiú születik, aki egészen másfajta figyelmet igényel. A gyermek ugyanis az erdőben félig a földbe ásva jön a világra, és onnan tulajdonképpen kimozdíthatatlan. A történet lényegében azt járja körbe, hogy a szülőknek milyen figyelemmel és érzékenységgel kell lenniük egy nem átlagos gyermek iránt. Vállalni felelősséget, annak minden nehézségével és szépségével is, hiszen ez a gyerek egy olyan természetközelséget adhat nekik, ami az embertől egyébként távolabb áll. Az írónő e történet megírásához nem szokványos formát választott, ami még izgalmasabbá teszi, ún. mágikus realista formában írta meg, így egyszerre van jelen a naturalizmus, a költészet és az abszurd. Egy szürreális világot jelenít meg. Nehéz és összetett munka volt ezt a darabot színpadra állítani úgy, hogy megfelelően mintázza az író szándékait, ráadásul egy kis térbe helyezni. A színészeknek sem könnyű minden egyes pillanatot, gesztust kiemelni, hiszen minden látszódik, minden elöl zajlik. A fiú ugyebár végig a földben van, teljesen kimozdíthatatlanul és emiatt a színészi eszköztárak rendkívül beszűkülnek. A próbafolyamatba ebből kifolyólag beemeltük a képzőművészetet is. Sok festményt vettünk szemügyre, mert az előadás tulajdonképpen képekből tevődik össze, úgymond kimerevített pillanatokból, pont az erősen kiemelt gesztusok miatt. Ettől is izgalmas lehet ez az előadás – fejtette ki Hegymegi Mátétól a bemutató előtti sajtótájékoztatón.

Balázs Júlia dramaturg az íróról beszélt. Egy svéd kortárs, ma is élő drámaíróról van szó, aki 1945-ben született, újságíróként és dramaturgként is tevékenykedett, emellett felnőtteknek és gyerekeknek is írt könyveket. Sokszínűsége megmutatkozik ebben a drámában is.

Az előadás díszlettervezője Fekete Anna, a jelmeztervezője Pető Kata, a zenéjét pedig Urbán Kristóf szerezte, aki szintén jelen volt a sajtótájékoztatón:

– Ez a történet nagyrészt a természetben játszódik és megjelenik benne az évszakok forgása is. Számomra az volt izgalmas, hogy zeneileg miként lehet ezt az egészet új zenei formákkal, stílusokkal hangzásokkal megjeleníteni, hogy ne legyen se szokványos, se giccses, de jól reprezentálja az előadásban láthatóakat – hallottuk Urbán Kristóftól.

A produkcióban a KDSZ társulata játszik, Fülöp Tímea, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor, Verebes Andrea és Búbos Dávid.

Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Kucsov Borisz az előadás humorát emelte ki:

– Szerintem ez fontos, mert azt gondolom, hogy ez az abszurd és a groteszk határait súroló különleges humor vonja be a nézőket a történetbe. Szerintem ezen keresztül lehet majd leginkább megérezni, hogy mennyire közünk van ehhez a történethez – mondta Kucsov Borisz.

Fülöp Tímeát az anyuka szerepében láthatjuk:

– Nem először játszok szülőt, és számomra ez mindig azért izgalmas, mert különleges élmény olyan szerepben megjelenni, amiben még nem volt részem. A partnerem Kucsov Borisz, szintén nem először. Szerintem jól működünk együtt – hallottuk Fülöp Tímeától.

A földbe gyökeredzett fiút Mészáros Gábor alakítja:

– Ez egy úgymond fekete tónusú mese, ami tulajdonképpen egy pszichoanalízis, egy család analízise is, hétköznapi történések során – mondta Mészáros Gábor. 

A társulat azt is hangsúlyozta, hogy az előadás minden korosztályhoz szól.

Nyitókép: Molnár Edvárd