2024. május 9., csütörtök

Tánc!

A Művészeti Akadémia magyar végzős színészosztálya vizsgaelőadásának premier előtti bemutatója

Hétfőn mutatták be Murakami Haruki Tánc, tánc, tánc című regénye alapján készült előadásukat, az Újvidéki Művészeti Akadémia negyedéves növendékei. Előtte viszont az Egyetemi Színházak Fesztiválján is láthatta a közönség a Tánc! címet viselő, rendhagyó produkciót. A fesztivált az Újvidéki Művészeti Akadémia szervezte, és december 8-a és 11-e között tartották meg. Idén szlovákiai, szlovéniai, horvátországi, montenegrói és szerbiai színésznövendékek érkeztek a fesztiválra. Az újvidéki, magyar színészakadémisták december 10-én adták elő a Tánc!-ot az Újvidéki Művészeti Akadémia Multimédia-központjában.

Mikor van vége? (Fotó: Albert Éva)

Mikor van vége? (Fotó: Albert Éva)

Az előadást Lénárd Róbert rendezte. A Tánc! igyekszik túllendülni a szokásos néző-színész viszonyokon. Különleges, egyedi élményt kínál a publikumnak. Közös teázással és egyedi jelenetekkel fűszerezi meg a szokásos „csak-nézői” élményt. A közönség teljes mértékben aktív résztvevője az előadásnak. Minden egy hotel nevének kiderítésével kezdődik. Vérfagyasztó sikolyok és késsel rohangáló őrültek vezetnek be a Delfin hotelben játszódó rémálomba.

Murakami Haruki 1986-os regényében a névtelen főhős egy négy éve eltűnt lány nyomába ered, ezért ellátogat a helyre, ahol utoljára találkoztak. Az egykor elhagyatott, romos szálloda viszont megváltozott. Egy új hotel áll a helyén, csak a neve a régi.

A próbafolyamat több mint három hónapig tartott, de az előmunkálatok még annál is tovább.

– Ez egy nagyon régi projektem, amiben partnerem volt Luka Kurjački dramaturg, aki nem rég sajnos elhunyt. Több mint 10 év után sikerült megírnia a szöveget, amely híven követi a regényt. Ehhez jött, ez a csodálatos osztály, akikkel sikerült megvalósítani az előadást. A hét színész növendéket Hernyák György vezette, most pedig Táborosi Margaréta és Pálfi Ervin osztályához tartoznak. Volt egy olyan vágyam, hogy próbáljuk meg visszaadni a színháznak azt ami az övé, és ne egy háromdimenziós filmet nézzen a közönség, hanem alkossunk valamit, ami sokkal közvetlenebb és interaktívabb. Így olyan dologban részesülhet a néző, amit sehol máshol nem tud megkapni. Ezt az eszményt a héttagú csapat is fertőzésszerűen átvette – mondta a rendező.

A birkaember valóságos (Fotó: Albert Éva)

A birkaember valóságos (Fotó: Albert Éva)

Az előadás időnként valami egésszen mássá alakul. A néző már nem néző, hanem a szálloda vendége, és bejárja az épületet. Valaki játszik, valaki plusz információkhoz jut. Valakinél régi sebeket tépnek fel, vagy megoldást kínálnak. Egy pillanatban egészen másik térbe és időbe kerülnek az egymás mellett ülők. Ezáltal mindenki más élményekkel térhet haza. De előtte az előadás észrevétlenül csúszik át a bemutató utáni ünnepségbe, és már azt sem lehet tudni, hogy mikor kell tapsolni.

A szereplők: Ő – Ágyas Ádám, Kiki – Dupák Fanni, Gotanda – Varga Benjámin, Birkaember – Kőműves Csaba, Juki – Mezei Gresák Lea, Jumijosi – Szabó Regina, Mei – Hodik Annabella.

Nyitókép: A birkaember valóságos (Fotó: Albert Éva)