2024. május 8., szerda

Képzőművészet és film

Fejős Csilla alkotásait vetítették a Szabadkai Kortárs Galériában

A képzőművészet és a filmművészet találkozott hétfőn este a Szabadkai Kortárs Galériában, ahol Ács József festőművészről, műkritikusról is megemlékeztünk, valamint Fejős Csilla alkotásait is megtekinthettük.

Ács József 1914. november 14-én született Topolyán. A Magyar Nemzeti Tanács 2013-ban hozott döntést arról, hogy november 14-e legyen a vajdasági magyar képzőművészet napja. A következő évben a festőművész születési évfordulójának századik évéről is megemlékezhettünk, és azóta is minden évben ezen a napon a vajdasági magyar képzőművészet kerül fókuszba, több településen is rendezvényeket tartanak ebből az alkalomból.

A Szabadkai Kortárs Galériában az egybegyűlteket Kucor Tamara kurátor köszöntötte:

Molnár Edvárd

Az egybegyűlteket Kucor Tamara köszöntötte (Fotó: Molnár Edvárd)

– Ács József több művésztelepet hozott létre, írásai a Magyar Szóban jelentek meg, és abban is közrejátszott, hogy hatvan évvel ezelőtt megalakuljon a Szabadkai Kortárs Galéria, akkor még Képzőművészeti Találkozó néven. Ács József számos műve található meg a gyűjteményünkben – emelte ki Kucor Tamara, az alkalomhoz kötődően pedig a rendezvény ideje alatt Ács József bámulatos Egzakt mozgás című festményét is kiállították.

Fejős Csilla rendező számos ismert vajdasági személyről készített portréfilmet, köztük több alkotóval, képzőművésszel is. Az est folyamán megtekinthettük – a Magyarság Háza jóvoltából létrejött –, Ózsvár Péter keramikusról 2020-ban és Sagmeister Laura festőművészről 2015-ben készült filmjét, valamint a Pannon RTV egyik felvételét, amely szintén Sagmeister Laura alkotómunkájáról szól. Ahogyan megtudhattuk, az utóbbi két alkotás egyfajta bevezetőt, beharangozót is jelentett. Pénteken ugyanis Sagmeister Laura és Siflis András Incognito című kiállítása nyílik meg a Szabadkai Kortárs Galériában.

Nyitókép: Molnár Edvárd