2024. május 10., péntek

Róla szóló kiadvánnyal köszöntötték

Dr. Baranyi Annát és munkásságát ünnepelték a Szabadkai Városi Múzeumban

Dr. Baranyi Anna munkásságának lett szentelve a Híd folyóirat új különszáma, a művészettörténész hetvenedik születésnapja alkalmából. A kiadvány bemutatójára a Szabadkai Városi Múzeumban került sor, ahol Mihájlovity Anikó igazgató köszöntötte az egybegyűlteket. Köszöntőjében a kiadvány fontosságát hangsúlyozta, mint mondta, ritkán készül különszám egy olyan kollégáról, aki egy évtizedet töltött a Szabadkai Városi Múzeumban, és azóta is visszalátogat, részt vesz a közös munkákban.

A különszámot dr. Ninkov K. Olga szerkesztette, aki Baranyi Anna életpályáját is bemutatta:

– A belgrádi bölcsészkar művészettörténeti szakán diplomázott 1980-ban, a következő évben a Szabadkai Városi Múzeumban kezdett el dolgozni, utána egy rövid ideig a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban tevékenykedett, 1992-ben pedig a budapesti Zenetörténeti Múzeumban helyezkedett el. Erre azért is kerülhetett sor, mert még Szabadkán elvégezte a zenei középiskolát. A Zenetörténeti Múzeumban ugyanis fontos volt, hogy egy művészettörténésznek zenei képzettsége is legyen. Később az intézmény vezetője lett – hallottuk Ninkov K. Olgától.

A kötet bemutatóján (Fotó: Lukács Melinda)

A kötet bemutatóján (Fotó: Lukács Melinda)

Baranyi Anna fontos kutatásokat végzett, mások mellett Oláh Sándorról és Telcs Edéről is. Ninkov K. Olgától azt is megtudhattuk, hogy a kötet szerzői olyan témákkal foglalkoztak, amikről tudták, hogy Baranyi Anna kedvére lesznek, vagy hozzá köthetők:

– Nagy öröm a számomra, amikor a művészettörténészek is szót kapnak, és felhívhatjuk a figyelmet egy-egy művészettörténész munkásságára. Úgy gondolom, hogy erre szükség van itt Vajdaságban. Szükség mutatkozik viszont a különböző szakmák, szakmabeliek összefogására is ahhoz, hogy egy-egy kort vagy művész munkásságát jobban átlássuk. Nagyon nehéz nyomon követni valakinek az életpályáját, ha többfelé, több országban is dolgozott és jelentős dolgokat vitt véghez. Az ilyen kiadványok azért is jók, mert adnak egy áttekintést, összegzést. Úgy gondolom, hogy Baranyi Anna ereje, kitartása és a munkához való viszonyulása példaértékű. A munkásságán keresztül egy emberi sors is lekövethető – mondta Ninkov K. Olga.

Baranyi Anna arról beszélt, hogy a kiadvány nagy meglepetést okozott a számára:

– Az ember általában dolgozik, a legnagyobb dolog az életben pedig az, amikor a terveit megvalósítja. Budapesten egy szép műsorral köszöntöttek és az nagyon megható volt. Ninkov K. Olga is jelen volt, arról viszont nem tudtam, hogy közben készül ez a kiadvány és titokban folynak a megbeszélések. Még akkor se fogtam gyanút, amikor felkért rá, hogy életinterjút készítsen velem. Csak elcsodálkoztam, nem értettem, hogy miért épp velem. Gyerekként a Szabadkai Városi Múzeum nagy benyomást tett rám, és azt gondoltam, hogy annál csodálatosabb nincs, mit múzeumban dolgozni. Sok jó élmény köt a szabadkai múzeumhoz. Nagy öröm a számomra, hogy a kötetben fiatal kollégák tanulmányai is megjelentek – hallottuk Baranyi Annától.

A kiadványbemutatón vajdasági és budapesti résztvevők is voltak, Papdi Izabella, Vastag Gazsó Hargita, Kucor Tamara, Borz Zsófia, Gombos László, dr. Korhecz Papp Zsuzsanna, valamint Berényi Emőke, Virág Gábor pedig a Forum Könyvkiadó nevében köszöntötte Baranyi Annát.