2024. május 16., csütörtök

A zentai Berta Fannihoz került a vándorserleg

Adán a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokon lezajlott a játékos nyelvi vetélkedő, a beszédverseny, és megnyílt a szakkiállítás

Adán pénteken megkezdődött a nyelvművelő napok idei rendezvénysorozata, amelyet az általános iskola 4. és 7. osztályos tanulóinak játékos nyelvi vetélkedője nyitott meg, majd folytatódott a Magyar Nyelvőr százötven éves évfordulója alkalmából megrendezett kiállítással, valamint a középiskolások beszédművészeti vetélkedőjével. Szarvas Gábor adai születésű nyelvész, a magyar nyelvművelés megteremtője előtt tisztelgő kétnapos rendezvénysorozat központi témája ezúttal éppen az általa 1872-ben alapított, százötven éves Magyar Nyelvőr tudományos folyóirat volt. A rendezvénysorozatra a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület, a Szarvas Gábor Könyvtár, a Cseh Károly Általános Iskola és Műszaki Iskola szervezésében került sor.

A 7. osztályos nyelvi vetélkedő döntősei (Csincsik Zsolt felvétele)

A 7. osztályos nyelvi vetélkedő döntősei (Csincsik Zsolt felvétele)

A Szarvas-napokat az általános iskolák 4. és 7. osztályos tanulóinak játékos nyelvi vetélkedője nyitotta meg az adai Cseh Károly Általános Iskolában és a helyi színházteremben. Az adai, moholi és törökfalui általános iskola 4. osztályos tanulóinak megrendezett játékos vetélkedőn tizennégyen vettek részt, Polyák Szollár Anna magyartanár vezetésével. A szervezők döntése értelmében az idén a helyezés helyett a versenyző diákokat arany, ezüst és bronz minősítéssel, valamint különdíjjal rangsorolták. A játékos nyelvi vetélkedőn arany minősítésben részesült: Világos ViolaHorváth SáraRácz Szabó Dorka. Az általános iskola 7. osztályos diákjainak játékos nyelvi vetélkedőjére tizenketten neveztek be négy iskolából Adáról, Óbecséről, Moholról és Zentáról. A Cseh Károly-iskolában megrendezett írásbeli elődöntőt követően mindegyik versenyző továbbjutott a szóbeli döntőben, amelyet Szűcs Budai Engelbert magyartanár irányításával bonyolítottak le a színházteremben. Az szervezők ebben a korcsoportban is arany, ezüst és bronz minősítéssel rangsorolták a versenyzőket. A versenyen legjobban szerepelt és arany minősítésben részesült: Lázár Enikő 183 pont (Petőfi Sándor Á. I., Óbecse), Koncz Villő 121 pont (Petőfi Sándor Á. I., Óbecse), Nagy Szabolcs 111 pont (Novak Radonić Á. I., Mohol), Bárány Petra 107 pont (Petőfi Sándor Á. I., Óbecse).

A nyelvművelő napokon a Magyar Nyelvőr százötven éve címmel szakkiállítás is nyílt a Szarvas Gábor Könyvtár kiállítótermében. A kiállítás anyagát dr. Molnár Csikós László nyelvész és Józó Mónika magyartanár állította össze. A megnyitón dr. Molnár Csikós László elmondta, hogy a pannókon szerkesztők szerinti tagolásban látható a folyóirat másfél százados története. Azzal, hogy az arcképeken kívül rövid jellemzést is adtak egy-egy időszak szerkesztési elveiről és ízelítőt a lapban megjelent nyelvi adatokból és fejtegetésekből. A kiállításmegnyitó keretében Barna Kolozsi Valéria könyvtárigazgató és Viszmeg Adriána könyvtáros ismertette a Szarvas-könyvtár gyermekrajz-pályázatát, amelyet az intézmény a nyelvművelő napok alkalmából hirdetett meg.

A beszédverseny résztvevői a szervezőkkel és a zsűrivel (Csincsik Zsolt felvétele)

A beszédverseny résztvevői a szervezőkkel és a zsűrivel (Csincsik Zsolt felvétele)

A nyelvművelő rendezvénysorozat első napja a középiskolások beszédversenyével zárul az adai községháza dísztermében, ahol Hodik Péter Krisztina, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket. A beszédversenyen ez alkalommal öt diák vett részt négy középiskolából Szabadkáról és Zentáról. A hagyományokhoz híven a beszédverseny ezúttal is két részből állt. Az első részben a tanulók szabadon választott prózai szöveget mondtak fel fejből. A megmérettetés második része a helyszínen kapott kötelező szöveg gondolatainak tolmácsolásából állt, amelyről a diákoknak tíz perces olvasás után kellett beszélniük, kiegészítve azt saját meglátásaikkal. Az elhangzott produkciókat Móricz Virág, az újvidéki BTK mesterhallgatója, logopédus, Raffai Telečki Ágnes logopédus, színművész, az újvidéki Művészeti Akadémia tanára, Constantinovits Milán, a budapesti ELTE doktorandusza és Szalai Bence színművész, az Újvidéki Színház színésze bírált el. A zsűri döntése értelmében három versenyző részesült arany minősítésbe: Farkas Luca (Zentai Gimnázium, Nagy Abonyi Árpád felkészítő tanár), Curnovics Kitti (szabadkai Svetozar Marković Gimnázium, Móra Regina f. t.), Berta Fanni (Zentai Gimnázium, Juhász Aranka f. t). Közülük a legjobbnak járó vándorserleget Berta Fanni érdemelte ki. A beszédversenyen ezüst minősítést kapott Rekovics Réka (zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, Mészáros Krisztina f. t.), valamint bronz minősítésben részesült Fehér Barnabás (zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Radócki Dukai Virág f. t.).