2024. május 9., csütörtök

Vétkekről vidáman

Zalán Tibor Ne lőj a fecskére! című műve alapján készült előadását mutatja be hétfőn a KDSZ

Sajtótájékoztatót tartott tegnap a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, az apropót pedig a közelgő bemutató adta. Az új évad első új produkcióját tekintheti meg hamarosan a közönség, a Zalán Tibor műve nyomán, Hernyák György rendezésében készült, Ne lőj a fecskére! című előadást. A bemutató hétfőn, e hó 24-én lesz, a repríze másnap:

– Zalán Tibor egyfelvonásosát dolgoztuk fel. Nagyon nehéz egy szóval jellemezni, hogy miről is szól ez a dráma, de ha nagyon kell, akkor azt mondom, hogy a vétekről, a bűnről vagy a hibáról, amit a főszereplőnk vagy elkövetett, vagy nem, de ezért bűnhődik. Nincs ember, aki nem vétett volna valamit, Zalán Tibor valahol ezt járja körbe. Sok furcsa helyzet van ebben az előadásban, mi azt mondjuk rá meghatározásként, hogy ez egy népiesch tragifarce, zenével, néptánccal, tragédiával, komédiával  – emelte ki Hernyák György.

Az előadás szereplői Mészáros Gábor, Verebes Andrea, Ricz Ármin, Hajdú Sára, Kucsov Borisz, Szőnyi Márton, Kovács Nemes Andor, valamint Búbos Dávid, aki egyben az produkció koreográfusa is:

– Nagy meglepetés volt a számomra, amikor kiderült, hogy én leszek a koreográfus, ugyanakkor nagy kihívást is jelentett. Nem számítottam rá. Talán nem is mondanám konkrétan koreográfiának, inkább színpadi mozgásnak. Régebben nagyon sokat néptáncoltam és tulajdonképpen innen merítettem lépéseket, mozdulatokat. Ezeket próbáltuk ötvözni. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy az előadás nem annyira komor, mint amennyire hangzik, sőt inkább kellemes hangulatú, vicces, zenés. Nyilván van mély története, és megjelenik benne a tragédia is, de ennek ellenére vidám hangvételű – hangsúlyozta Búbos Dávid.

Verebes Andrea a játszás mellett, a rendezőasszisztensi teendőket is ellátta:

– Számomra a dráma kapcsán a legfőbb kérdés az volt, hogy milyen elvárásokat támasztanak elénk a hozzánk közel álló személyek és általában a társadalom. Mikor jön el az a pont, amikor kimondjuk azt, hogy valamit másként gondolunk és érzünk. Egyáltalán felvállaljuk azt, hogy vannak saját gondolatait, érzéseink – hallottuk Verebes Andreától.

Az előadás zeneszerzője Hernyák Kati, a díszlettervező Saša Senković, a jelmeztervező Janovics Erika, a plakátot Kreszánkó Viktória készítette.

Támogatók: Szabadka Város, Magyar Nemzeti Tanács, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.