2024. május 13., hétfő

Négy nap a dzsessz jegyében

Novemberben a műfaj kiválóságai lépnek fel Újvidéken

Idén november 16-a és 19-e között rendezik meg az Újvidéki Dzsessz Fesztivált, a székvárosi Kulturális Központ szervezésében, a Másik Európa programív keretében. Az immáron 24. fesztiválnak hagyományosan a Szerb Nemzeti Színház kisterme ad otthont. Az esemény kapcsán megtartott tegnapi sajtótájékoztatón Vitomir Simurdić, az idei fesztivál szelektora, Mina Kočić, a fesztivál producere, valamint Milica Rašković, a Másik Európa programsorozat koordinátora ismertette a fesztivál programját, illetve fellépőit.

– A fesztivált november 16-án, este 8 órakor a Szerbiai Rádió és Televízió Big Bandjének koncertje nyitja meg, amely Ted Jones dalait adja elő. A koncertet egy olyan művésznek ajánljuk, akire kiváló előadóként emlékezünk. A zenész túl hamar távozott, de nagy örökséget hagyott ránk. Rendkívül igényes feldolgozásokat hallhatunk majd, ami azt jelenti, hogy első osztályú megnyitónk lesz – emelte ki a szelektor. A koncertet követően 21 órától az Undectet duót hallhatja a közönség. A fesztivál második napján, november 17-én 20 órakor a norvég Nils Petter Molvaer lép színpadra, őt követi Jovan Maljoković és Lakatos Róbert zenekara. November 18-án a cseh Jožef Fečo előadását élvezhetik a műfaj kedvelői, ezt követően Aleksandar Uzelac zenekara lép fel. Az estet Vladimir Samardžić triója zárja.

November 19-én megrendezésre kerül a JazzXchange elnevezésű program.

– A projekt az Európa kulturális fővárosa program keretében valósul meg. Újvidék együttműködött a litvániai Kaunas és a luxemburgi Esch-sur-Alzettével. Bojan Žurfikarpašić, a kivételes előadói kvalitásokkal rendelkező szerb zongoraművész olyan zenészeket hozott össze, akik nagyon különböző társadalmi csoportokból származnak, valamint különböző kulturális háttérrel rendelkeznek. Hallhatjuk majd például Jerome Klein, Boris Schmidt, Lav Kovač, Marko Čurčić és Veronika ChiChi előadását – magyarázta Milica Rašković. A fesztivált a Chico Freeman’s Trio zárja.

– Az Újvidéki Dzsessz Fesztivált először 1999-ben rendeztük meg, s hamar nemzetközivé nőtte ki magát. Évről évre a legkiválóbb európai és világhírű művészek lépnek fel. Igyekszünk minden évben bővíteni a kínálatunkat, és egyre több ismert jazzművész és együttest hozni a közönségnek – mondta Mina Kočić, aki kiemelte, a többnapos rendezvényen a neves hazai és külföldi dzsessz-zenészek koncertjei mellett számos kísérőrendezvény is várja a műfaj rajongóit.

A jegyeket mától lehet megvásárolni a Gigstix üzleteiben. A belépő koncertenként 700 dinárba kerül. A napijegy 1000 dinárért kapható, a négy napra szóló jegy pedig 2500 dinár.