2024. május 9., csütörtök

A mesterség hagyományainak megőrzéséért

A vajdasági viseletkészítők egy első díjat és két különdíjat kaptak a nagynyárádi Országos Kékfestő Fesztivál pályázatán

A hétvégén rendezték meg a XXII. Országos Kékfestő Fesztivált a magyarországi Nagynyárádon. Ennek keretében egy pályázatot is kiírtak Kékfestészet csodái címmel, melyre a szabni, varrni kedvelőket invitálták, hogy kékfestő kelmékből alkossanak valami egyedit. A fesztivál célja a kékfestő mesterség hagyományainak megőrzése és a termékek népszerűsítése volt. A pályázaton a szabadkai Galai Kornélia viseletkészítő is részt vett, aki a modern viselet kategóriában első helyezést ért el. Az alkotásáról és a munkafolyamatról a díjazottat kérdeztük.

– A Hagyományok Háza vajdasági hálózata és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 2018-ban megszervezett egy 120 órás viseletkészítő tanfolyamot Zentán, amelyen rajtam kívül több mint tízen vettek részt. A képzés oktatóival azóta is tartjuk a kapcsolatot. Ők hívták fel a figyelmünket a februárban meghirdetett Kékfestészet csodái című pályázatra is. A csoport tagjai közül többen is jelentkeztünk a felhívásra. Mindenki egyénileg szerette volna megmérettetni magát. A regisztrálás után a nagynyárádi kékfestő műhely biztosított számunkra öt méter hosszú kékfestő anyagot, amiből tetszés szerint ki lehetett választani egy mintát, ezt követően pedig mindenkire rá volt bízva, hogy mit fog alkotni. Lehetett ez viseleti darab, kiegészítő, emléktárgy, ajándéktárgy, de akár a ma használatos ruházatba is be lehetett építeni a kékfestő anyagot. A pályázat lezárásával szakmai zsűri bírálta el az alkotásokat. A döntésük alapján a modern viseletkészítés kategóriában első helyezett lettem. A nemrégiben megtartott fesztivál napján pedig az odalátogatók is megtekinthették a pályázatra készült munkákat, és szavazhattak is kedvenceikre – hallottuk a harminc éve varrónőként dolgozó Galai Kornéliától, aki a díjazott alkotásáról is mesélt nekünk.

Fotó: Galai Kornélia

Fotó: Galai Kornélia

– Egy akár ma is viselhető ruhát készítettem modern változatban. A tervezés hosszabb időt vett igénybe, mint a ruha megvarrása. Pár éve a népviseletben nagyon divatos és gyakran használt a pliszírozás (a pliszé éles, párhuzamos hajtások sorozata, amelyet puha kelméken vagy papíron lehet előállítani, amit általában díszítő céllal hoznak létre ruhadarabokon). Ezt a technikát is használtam a blúz és a szoknya elkészítésekor, valamint belecsempésztem egy kis csipkét is, de mivel a kékfestő anyag már magában egy nagyon díszes és szépen kidolgozott anyag, ezért további mintázatot nem igényelt. A díjnak természetesen nagyon örültem – mesélte interjúalanyunk, aki immár öt éve foglalkozik a viseletkészítéssel.