2024. május 16., csütörtök

Új könyvek

Vershamisító

Megjelent Géber László költő, műfordító, szerkesztő Vershamisító című verseskötete, a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában, a szerző illusztrálásával.

„Az ég madarai tudják, hogy Isten gondoskodik róluk. / Én nem tudom, naponta tanulom ezt tőlük. / Látom, hogy előbb fel kell jól emelkedni, / ehhez pedig mindenféle tehertől meg kell / szabadulni. Végül a szavaktól is, mert ha nincs teher, / nincs akadály, súlytalanná válnak a szavak. / S kérdés, úgy érdemes-e használni őket?” – olvasható a kiadvány fülszövegében.

Minden rendben lesz

A Forum Könyvkiadó jelentette meg Fehér Miklós író Minden rendben lesz című regényét Nagy Abonyi Dávid – Davie fotóival.

„Fehér Miklós kötete változatos hangulatú, hangnemű és stílusú rövidprózákat tartalmaz, amelyek összeolvasva a gyermekkortól a (fiatal) felnőttkor felé haladó ívet rajzolnak fel. A fejlődéstörténet során nem láthatjuk át a kerek egészet, csak mozaikosan villannak fel az énelbeszélő által felidézett emlékek, élmények, meghatározó események – egy életkorszak dramaturgiai szerkezetének kiragadott, kimerevített pillanatait figyelhetjük meg. A Minden rendben lesz szövegei erősen lélektani beállítottságúak, ami különösen kifejezésre jut az említett fejlődési ív előrehaladásával, a hangnem egyre komorabbá válásával” – írta Antalovics Péter költő a könyv fülszövegében.

,,A Minden rendben lesz történetei egy változástörténet epizódjai. Időrendben (változásrendben), a gyerekkorból a felnőttkorba vezetik az olvasót, a bájos, ártatlan gyermektudatból az illúzióvesztett felnőtt-tudatba. Ezekben a történetekben fontosabb a megszólaló, mint a téma, tehát nem annyira a körülmények, helyszínek, eseménysorok számítanak, hanem a változó perspektíva, vagyis ahonnan elmesélődnek a dolgok. (...)  A novellás tömörség és feszültség helyett a mértékkel és humorral megírt szövegek inkább hangulatot körvonalaznak, belső tájakra vezető utazásra viszik az olvasót – önreflexívek, énközpontúak”– írta Döme Szabolcs író a kiadvány ismertetőjében.

Lordanya képpel

Lordanya képpel címmel, a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg Bicskei Gabriella prózaíró, tanár, szerkesztő regénye, amit Sagmeister Peity Laura festő illusztrált.

,,Mandel Júlia egy szabadkai középosztálybeli nő. Mandel Barna Júlia bátyja. Pirkler András galerista. És egy eladandó kép 1913-ból vagy 14-ből. Rajta a Margit híd, a Rózsadombról nézve ível át a Duna felett, jól kivehető utcák, kupolás épületek, talán Tihanyi Lajos festhette. Az emberek ezért a festményért küzdenek. Peremvidéki homokalakok, csupa akarat mind. De a protonokra szedett detektívtörténet fölött mégis ott lebeg a metafizika, a szépség felfoghatatlan gyakorlatainak természetfelettisége. A gondolkodásnak pedig úgy kell elszakadnia mindattól, amit logikának és értelemnek nevezünk, úgy kell kiszabadulnia minden emberi kötelékből, hogy a dolgok új látószögben jelenjenek meg számunkra, mintha legeslegelső ízben vetülne rájuk fény” – írta Szilasi László író a könyv ajánlójában.