2024. május 9., csütörtök

A Petőfi-szobrok ünnepélyes leleplezésének és felszentelésének programja

KÚLA

Szombaton kerül sor Kúlán a Petőfi Sándort ábrázoló mellszobor ünnepélyes leleplezésére és megszentelésére a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ szervezésében. A Petőfi-mellszobrokat Szilágyi László vajdasági szobrászművész alkotta meg. Az esemény 16 órakor a szentmisével kezdődik a kúlai Szent György-templomban, ezután vetítik le a Népkör Magyar Művelődési Központ a Mozdulj! Petőfi! programsorozat szoborpályázatára benyújtott kisfilmjét, ezt követi 17 órakor az ünnepélyes szoboravatás a templom melletti téren. A Petőfi-mellszobor leleplezése előtt ünnepi beszédet mond Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, valamint a jelenlevők köszöntőt hallhatnak Fremond Árpádtól, a Magyar Nemzeti Tanács elnökétől is. A Petőfi Sándort ábrázoló mellszobor köztéri elhelyezése a Mozdulj! Petőfi! – a Petőfi 200 vajdasági programsorozat részeként valósul meg.

KISHEGYES

Szombaton 19 órakor a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ, a Magyar Nemzeti Tanács, a kishegyesi Helyi Közösség, valamint a kishegyesi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület szervezésében tartják meg a Petőfi-mellszobor ünnepélyes leleplezését és megszentelését a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület felújított épülete előtti téren. Az eseményen ünnepi beszédet mond Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, valamint Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár is köszönti a jelenlevőket.

TÖRÖKFALU

Vasárnap megszentelik és átadják a Petőfi Sándort ábrázoló mellszobrot Törökfaluban is a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a Vadvirág Hagyományápoló Kör (a Százszorszép Művelődési Egyesülettel, a Csobolyó Művelődési Egyesülettel és az Aranykapu Művelődési Egyesülettel összefogásban) szervezésében. Az eseményen ünnepi beszédet mond Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, valamint Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke is. A rendezvény 9 órakor a szentmisével kezdődik a Szent Gellért-templomban. Ezután 10 órakor levetítik a Vadvirág Hagyományápoló Kör, a Százszorszép Művelődési Egyesület, a Csobolyó Művelődési Egyesület és az Aranykapu Művelődési Egyesület a Mozdulj! Petőfi! programsorozat szoborpályázatára benyújtott kisfilmjét, ezt követi az ünnepélyes szoboravatás a Százszorszép Művelődési Egyesület előtti téren.