2024. május 9., csütörtök

Kalandozások az indiánok rejtelmes világában

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ idén is megszervezte a már hagyományosnak számító, sokak számára ismert és sokrétű nyári informatikai- és kamasztáborát Szabadkán. Mindkét tábor célja a minőségi ismeretszerzés, mégpedig játékos és szórakoztató módon, szem előtt tartva a gyermekek igényeit és érdeklődési köreit. A mintegy 55 részvevő diák minden bizonnyal szívesen fog emlékezni erre az egy hétre, ahol megannyi tapasztalatot, élményt, emléket és új barátságot szerzett.

Az informatika táborban – melynek témája a Mesterséges intelligencia képekben címet viselte – a szervezők két kiscsoportot indítottak a 8–11 éves gyerekeknek, és egy nagycsoportot a 12–14 éves korosztálynak. A gyerekek a táborvezető segítségével megismerték a mesterséges intelligencia fogalmát, lehetőségeit, felhasználási területeit, valamint a technológia mindennapi alkalmazását. Betekintettek a fejlesztői munkakörnyezet színfalai mögé, valamint – a korosztálynak megfelelő szinten – megvitatták a mesterséges intelligencia felhasználásának jogi és etikai kérdéseit is. Ugyanakkor megismerkedhettek a különféle grafikai elemek, főként a képelemek generálásának módszertanával, valamint az ezen tárgykörökhöz tartozó alapfogalmakkal, azok jelentésével és fontosságával, majd különféle témakörben készítettek képeket is a mesterséges intelligencia segítségével.

Vörös Csaba informatikus, a tábor vezetője szerint igazán tartalmas és kreatív öt napot töltött együtt a gyerekekkel.

– Úgy alkottam meg a tábor tartalmát, hogy az a gyerekek, fiatalok számára érthető, elfogadható és használható legyen. Ugyanakkor olyan eszközöket ismertettem meg velük, amelyeket odahaza is tudnak majd használni. A mesterséges intelligencia hamarosan a hétköznapok része lesz, a gyerekek életében pedig már teljesen jelen lesz. Ezért tartottam fontosnak, hogy bemutassam nekik az alapokat. A táborozók mindvégig nagyon ügyesek és kreatívok voltak. Célom az volt, hogy maradandó tudást adjak át, és hogy fenntartsam az érdeklődésüket. Úgy gondolom, hogy hasznos tudással gazdagodtak – fejtette ki a tábor vezetője.

Néhány táborozót is megkérdeztünk a saját élményeikről és tapasztalataikról.

A tábor résztvevői két szabadkai cserkész közreműködésével megtanultak egy sátort is felállítani (Dér Dianna felvételei)

A tábor résztvevői két szabadkai cserkész közreműködésével megtanultak egy sátort is felállítani (Dér Dianna felvételei)

A szabadkai tízéves Búcsú János már negyedik alkalommal vett részt az informatikai táborban.

– Sok ismerősöm volt itt, de új barátokat is szereztem. Szerintem visszajövök jövőre is, mivel nagyon szeretem az informatikát, és kreatívnak is érzem magam. A legszebb élményem az volt, amikor az utolsó napon megkaptuk az emléklapokat – mesélte János.

A tízéves Tomin Erik Szabadkáról érkezett a táborba, és nagyon jól érezte magát.

– Azért jelentkeztem az informatikai táborba, hogy barátkozzak, és hogy megtanuljam használni a számítógépet. Úgy érzem, sikerült is elsajátítanom az alapokat a tanár úr segítségével, aki nagyon jó oktató. Remélem, hogy jövőre is jönni fogok – emelte ki Erik.

A szabadkai nyolcéves Obradović Teodor első alkalommal vett részt a táborban. Mint mondta, azért érkezett, mert meg szeretett volna tanulni a számítógép billentyűzetén írni, valamint képeket szerkeszteni.

– Az itt töltött idő nagyon hasznos volt számomra. Megfogadtam, hogy otthon is gyakorlok majd, és ha jövőre visszajövök, akkor még többet fogok tudni – hallottuk Teodortól.

A kamasztábor ezúttal az Egymás szemében – hogyan látok másokat és hogyan látnak mások engem? címet kapta, mely során a 14 és 18 év közötti fiatalok a társas kompetenciák és a társas készségek fejlesztésére helyezték a hangsúlyt. A nyári kamasztáborban a délelőtti műhelymunkához délutáni csapatépítő programok is társultak. A táborozók az első napon játékos feladatok segítségével ismerkedtek, csoportszabályokat alkottak, csapatszimbólumot választottak és más egyéb foglalkozásokon is részt vettek. Emellett kirándultak Szabadka központjában és megtekintették a Városháza belterét is. A tábor második napját egy újabb társismereti foglalkozással kezdték, majd ellátogattak a szabadkai tűzoltóság hivatalos állomására, ahol betekintést nyerhettek a tűzoltói hivatást űzők hétköznapjaiba. A délutánt egy palicsi kirándulással koronázták meg, ahol látogatást tettek a Palicsi Evezős Klubban, és megismerkedhettek az evezés mint vízisport sajátosságaival, majd kipróbálhatták a szárazföldi és a vízi békaevezést is. A harmadik napon a fiatalok ismét Palicsra látogattak, társismereti játékokat játszottak, majd a szegedi Fire Fantasy két animátora csoportos zsonglőrfoglalkozást tartottak nekik. Délután a közösségépítésen és a bowlingozáson volt a hangsúly. A negyedik napon a jelenlevők részt vehettek egy érzékenyítő programon, amelyet Szabadkán tartott a zentai Vitalis Sport Team mozgássérültek sportjával foglalkozó egyesület megálmodója és vezetője, Lénárd Attila, továbbá vendégelőadóként vett részt a kikindai származású Igor Vujičić is, aki látássérültként több sportágban is kitűnő eredményeket ér el. A délutáni foglalkozást Zentán az úszómedencénél töltötték a résztvevők, ahol Tóth Ágnes, egykori EB-válogatott kerettag vízilabdaedző és a zentai női vízilabdacsapat csapatkapitánya vezetett. A fiatalok betekintést nyerhettek a vízilabda, mint sportág rejtelmeibe, megismerkedhettek az alapvető úszásnemekkel és a vízilabda, mint labdajáték szabályaival, természetesen mindezt a vízben is kipróbálva.

A gyermekek a tábor utolsó napján átvették a jól megérdemelt emléklapot

A gyermekek a tábor utolsó napján átvették a jól megérdemelt emléklapot

Az utolsó nap a Sétaerdőbe is ellátogattak a fiatalok, ahol a tábor vezetőjével visszatekintettek az elmúlt napok élményeire és tapasztalataira.

Dr. Klinovszky Andrea szakpszichológus, a kamasztábor vezetője elmondta, hogy számos pozitív visszacsatolás érkezett a résztvevőktől az ötnapos foglalkozásokat illetően.

– A kamasztáborban igyekeztem olyan élet- és csapatépítő helyzeteket létrehozni a részvevők számára, amelyeket át is tudtunk beszélni egy-egy nap végén. A jelenlevők érdeklődők, nyitottak és befogadók voltak, mindvégig odafigyeltek egymásra. Amit mindvégig hangsúlyoztam nekik, hogy merjék vállalni a saját értékeiket, a hobbijukat, és beszélgessenek a társaikkal, hiszen a társas kompetenciák fejlesztése ebben az időszakban nagyon lényeges – emelte ki a kamasztábor vezetője.

Hétfőtől kezdődik a gyermektábor, amely a 6–10 éves gyermekek számára nyújt majd szórakoztató, kalandos, igényes és élménydús hetet.