2024. május 8., szerda

Visszatérő részvevők

Citera- és népiének-oktatás, élménykoncertek a hetedik Ludasi Népzenei Táborban

Javában tart a Ludasi Népzenei Tábor, ahol neves citeraoktatóktól és népi énekesektől tanulhatnak a részvevők. A tábor fő bázisa a Kosztolányi-ház, az oktatás pedig az iskolában zajlik.
A ludasi Szalai Linett már évek óta visszatérő táborozó:

Szalai Linett

Szalai Linett


– A szervezők, a tanárok hozzáállása és nem utolsósorban a hangulat az, ami a legjobban tetszik. Már 2018 óta citerázok, a tanáraimnak köszönhetem azt, hogy megszerettem ezt a hangszert – mondta Szalai Linett.

Kelemen Zsolt vezetésével zajlik a foglalkozás (Molnár Edvárd felvételei)

Kelemen Zsolt vezetésével zajlik a foglalkozás (Molnár Edvárd felvételei)

Kelemen Zsolt népzenetanár a 90-es években kezdett el citerázni, ma már oktatóként dolgozik.
– Az idei táborban kevesebben vagyunk, ennek miértjét nem tudjuk megfejteni, viszont sok a visszatérő résztvevő. Személy szerint nagyon meg vagyok elégedve a létszámmal, így talán könnyebb dolgoznunk. Délelőtt három, délután pedig két órát szántunk az oktatásra, az idei évben kezdő és haladó gyerekeket tanítok – emelte ki Kelemen Zsolt.

Zsubrecki Emese

Zsubrecki Emese

Zsubrecki Emese két éve foglalkozik népzenével.
– Visszatérő táborozó vagyok, harmadszorra jöttem az idén. Én népi énekkel foglalkozom, mindegyiket szeretem, nem tudnék egyet kiemelni. Tetszik az oktatás, élvezem a programokat, nagyon jó tanáraink vannak. Kedvencem a métázás, csónakázás és az élménypedagógiai játékok – tudtuk meg Zsubrecki Emesétől.
A tábor célja a citerások és népi énekesek fejlődési lehetőségének biztosítása.

Guci Mónika

Guci Mónika

Guci Mónika szervező elmondta, hogy Vajdaság-szerte sok tábor van, ami népzenével és néptánccal kapcsolatos, de olyan jellegű nincs, ami kifejezetten a citerásokra és népi énekesekre összpontosítana. Ezért döntöttek úgy 2017-ben, hogy megszervezik ezt a tábort.
– Idén négy oktató tanítja a gyerekeket, illetve animátoraink is vannak, akik sok programmal készültek, mint például a nemezelés, mézeskalács díszítése. Élménypedagógiai trénerrel, illetve íjászokkal is tartunk foglalkozásokat. Azt szeretnénk, hogy népzenészekkel is találkozzanak a gyerekek, legyen koncertélményük, illetve más hangszerekkel is meg tudjanak ismerkedni. Sem az óbecsei Csermely zenekar, sem a szegedi Csergő Banda nem először lép fel a táborban – tette hozzá a szervező.

Nyitókép: Kelemen Zsolt vezetésével zajlik a foglalkozás