2024. május 9., csütörtök

Így élt az egykori first lady

Jovanka Broz festménygyűjteménye, személyes tárgyai Zomborban

A Zombori Városi Múzeum tematikus kiállító termében április 26-ig tekinthető meg Partizán és Fragonard címmel az a kiállítás, amely a Jovanka Broz festménygyűjteménye „beszédes” alcímet viseli.

A kiállítás megalkotója két művészettörténész, Nikola Ivanović,  a Matica Srpska Képtár intézményétől és Ana Panić, a Jugoszlávia Múzeum berkeiből.

Móger Tímea felvételei

Móger Tímea felvételei

A tárlat központi tematikáját 36 műalkotás képezi. Ezek között megtalálhatóak hazai és külföldi művészek képzőművészeti alkotásai, személyes tárgyak, fényképek, bútorok, amelyek abból a házból származnak, ahol Tito halála után Jovanka Broz három évtizedig élt.

A Jugoszlávia egykori first ladyjét ábrázoló portrék, tájképek, fotográfiák (amelyeken például megörökítve találjuk azt is, amint Tito éppen török kávét főz vagy palacsintát süt, illetve Jovanka önfeledten játszik a kutyákkal vagy éppen körtét szed) személyes jellegű tárgyak elegye érzékletesen tükrözi Jovanka Broz abbéli szándékát, hogy visszahozza annak az elnöki rezidenciának a hangulatát, amelyben annak idején élt(ek).

Ezt a múzeum-intézményi együttműködést David Firanj, a Zombori Városi Múzeum igazgatója kezdeményezte, mint méltó programját a 140. jubileumot ünneplő zombori múzeumi tevékenységnek, jelenlétnek.

A Partizán és Fragonard című tárlat egyik kísérő programjaként ma, csütörtökön 18 órától a zombori múzeumban bemutatják Jovanka Broz szalonjának digitális rekonstrukcióját.