2024. április 30., kedd

Veszélyes metamorfózis

Hétfőn este a Zentai Alkotóházban prof. dr. sc. Horváth László bácsföldvári plébános, tiszteletbeli főesperes A kultúra, a tudomány és a vallás metamorfózisa c. kötetének bemutatóján a szerzővel Dosztán Tibor hittantanár beszélgetett, a szemelvényeket Dosztán Berta olvasta fel.

Elérkezett-e az ateizmus alkonya? A vallásosság (újra)ébredésének lehetünk-e ma szemtanúi? És ha igen, akkor mi a gond a posztmodern korral, annak szellemi lelkiállapotával? Miben nyilvánulnak meg a jelen társadalom tévelygései? – tette fel kérdéseit a moderátor, melyekre a szerző – nyomós érvekkel alátámasztva, mégis szabatosan – rendre válaszolt. Fejtegetéseit Aquinói Szent Tamás bölcseletétől és teológiájától indította, cáfolva ezzel máris a „sötét középkor” elméletét, megemlítve az akkor – legtöbbször az egyház által – alapított egyetemeket is, mesélt az Isten létezéséhez való eljutás két útjáról, a Könyvről és a Természetről, majd rátért a jelen kötet ismertetésére.

A kultúra, a tudomány és a vallás egykori egysége széjjelszakadt – ez pedig hatalmas gondokat okoz a jelen társadalomban. Igen, pontosan azokat a gondokat, amikkel napi szinten szembesülünk, otthon, a családon belül, az utcán, jobb esetben csak a híradóban. A könyv megpróbálja megkeresni a választ a hibák, az elferdülések okaira. Igen, az emberek keresik az Istent, mondja Horváth, ám fontos kérdés, hol, hogyan próbálják megtalálni. Mert például a szekták zöme szándékosan rombolja a nagy egyházakat, mivel a jelenlegi „háttérhatalomnak” ez így felel meg. Robotokra van szüksége, nem lélekkel rendelkező, érző és értelmes, az Isten képmására teremtett lényekre. Megkapjuk a demokrácia – jogos! – kritikáját is: a probléma oka, hogy a joggyakorlat elszakadt az erkölcstől; és a darwinizmusét is: az embert ún. „élőlényként” kezelik, sokkal inkább állat, mint ember…

Ahogyan azt a szerző zárszóul elmondta, a jó prédikáció nyitva hagyja a kérdést: hogy gondolkodásra serkentsen. Ugyanígy történt itt is.