2024. április 30., kedd

Valami változik, valami nem

Kinevezték Mészáros Gábort a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház új igazgatójává

Mészáros Gábort eddig több mint hatvan előadásban láthattuk, jelentős szerepekben, amelyekért fontos díjakat is kapott. Most viszont életének egy újabb meghatározó szakaszához ért, hiszen annak az intézménynek az igazgatójává nevezték ki, amelyben a színészi pályáját kezdte.

Mészáros Gábor tulajdonképpen még a diplomázása előtt csatlakozott az Urbán András vezette, szabadkai Kosztolányi Dezső Színházhoz, nem sokkal a színház első társulatának a megalapítását követően.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

– Magam is meglepődtem, amikor utánaszámoltunk és kiderült, hogy néhány hónap híján tizenöt éve vagyok társulattag, a munkába állásom óta, a munkaéveim kezdeteitől. Azóta megéltem, végigkísértem a színházban több változást, azt is, ahogyan váltakoztak a társulati tagok. Tulajdonképpen én maradtam itt állandó társulattagként. Egy ideje elkezdtem azt érezni, hogy nekem is valamilyen változásra van szükségem. Nem valami egészen másra, hanem arra, hogy színházi téren másképp is kiteljesedjek, mást is hozzáadjak a pályámhoz, a tevékenységemhez. Adódott az alkalom, kiírták a pályázatot, és úgy gondoltam, jelentkezek rá. Az eddigi csaknem tizenöt év során sok mindenbe nyertem betekintést. Három évig igazgatóbizottsági tag voltam, előtte az ellenőrző bizottság tagja, sokszor koordinátori szerepet vállaltam a háttérben, az előadások, a játszások körül, a technikai teendők és egyáltalán a mindennapi tennivalók terén. Végül is részemről ez úgymond egy szerves beépülés volt a színház működésének a folyamatába, minden szinte magától alakult ki. Most mégis egy új feladat elé nézek, a számadatok, a pénzügyi háttér tekintetében. A színház működésének ez a vonala még nagy kihívást jelent a számomra, ezt most kezdem átlátni.

Milyen lesz ezek után a KDSZ művészi irányvonala?

– Mivel az elmúlt évek során kialakult a Kosztolányi Dezső Színház arculata, és ezt a vonalat képviseltem tizenöt éven keresztül, ettől nem tudok elrugaszkodni, de nem is szeretnék. A KDSZ magyar nyelvű színházként is egyedülálló művészi irányvonalat képvisel Vajdaságban, de szélesebb körben is nagy jelentőséggel bír.

Milyen változások várhatóak társulati téren? Nemrég arról is értesülhettünk, hogy Fülöp Tímea már nem tagja a KDSZ-nek és Budapesten keresi a boldogságot...

– Igen, ez azt jelenti, hogy két munkahely szabadul fel. Azon leszünk, hogy minél előbb ismét teljes legyen a társulat. Olyan színészekben gondolkodunk, akik majd változatosságot, új színeket hoznak a társulatba. Az lenne jó, ha többféle vagy különböző egyéniségekből állna a csapat.

Mi lesz a meglévő előadásokkal, amelyekben Fülöp Tímeával szerepeltek?

– Ami engem illet, játszani fogok bennük, mert túl nagy bonyodalommal járna, ha minden előadásban a szerepeimet más venné át. Újakban azonban nem vállalnék szerepet, míg bele nem rázódok az igazgatói teendőkbe. Úgy gondolom, hogy egyelőre Fülöp Tímea is visszajár majd hozzánk játszani. Az elmúlt három évben, míg itt volt, nagyon jelentős szerepekben láthattuk.

A Desiré fesztivál a KDSZ nagy vállalása. Egyik legfontosabb színházi történés a régiónkban, amelyet távolabbi országokban is számon tartanak. Sokan el se tudják képzelni Szabadka rendezvénykínálatát a Desiré nélkül...

– A Desiré fesztivál valójában Urbán András védjegyével valósul meg, a Kosztolányi Dezső Színház pedig ebben továbbra is a rendelkezésére áll, legyen szó a helyszínről vagy a háttérmunkáról. Ugyanúgy zajlik majd, mint eddig, teljes mértékben együttműködünk. A Desirét ezután is szeretnénk megszervezni minden évben Szabadkán.

Nyitókép: Fotó: Molnár Edvárd