2024. május 15., szerda

Együtt az új utakon is

A Zentai Magyar Kamaraszínház új igazgatójával, Dévai Zoltánnal beszélgettünk

Dévai Zoltánt a közelmúltban a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatójává nevezték ki. A színművész az Újvidéki Művészeti Akadémián szerzett diplomát, és 2013 óta a zentai társulat meghatározó színészeként tevékenykedik. A közönség az elmúlt tíz évben páratlan alakításokban láthatta őt viszont a színpadon, továbbá rendezőként is volt alkalma bizonyítani rátermettségét. Az igazgató arról is mesélt, hogy bár eddig nem volt művészeti vezetője a Zentai Magyar Kamaraszínháznak, az ő munkáját dr. Mezei Kinga segíti majd a későbbiekben e téren. A kinevezését követően az intézmény céljairól és terveiről beszélgettünk.

– Egyidejűleg történt Burány Hajnalka kinevezése és jómagamé, melynek kapcsán már szót ejtettünk az együttműködésről, a közeljövőben pedig egyeztetni fogunk rövid és hosszútávon is. Szeretnénk a fennálló helyzetből a lehető legjobbat kihozni. Nagyon fontos, hogy a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központtal a Zentai Magyar Kamaraszínház egy épületet használ, ezért sok esetben kell kisegítenünk egymást. A Zentai Magyar Kamaraszínháznak van egy sajátságos működése, ha összehasonlítjuk a többi vajdasági magyar színházzal. Nagyon fontosnak tartottam, hogy legyen egy művészeti vezetője a színháznak, és dr. Mezei Kinga személyében láttam azt a valakit, aki jó lenne erre a feladatra. Ő a munkájával már nem egyszer bizonyított itthon is és külföldön is, többször dolgoztunk már vele együtt, és úgy vélem, a Zentai Magyar Kamaraszínház színészei az általa rendezett darabokban fejlődtek a legtöbbet. Jelen pillanatban a színházban hat színész dolgozik, ebből a hatból négyen vannak a társulatban, ketten pedig az irodában, gondolok itt jómagamra és Mezei Kingára. Két hölgy végzi az adminisztrációs ügyeket és van két technikusunk. A színészek és a technikusok együtt alkotják a technikai személyzetet, gondolok itt a díszletezőkre, a kellékesekre, a beszerzőkre, a sofőrre, a kosztümösökre, a maszkosokra és fodrászra is. Azon kell dolgoznunk, hogy legyen mód bizonyos pozíciók betöltésére. Tudom, hogy az előző vezetés ezen nagyon sokat dolgozott és sok mindent el is ért. Hiszen én pontosan emlékszem, hogyan működött ez a színház tíz évvel ezelőtt, amikor ide kerültem – mesélte az igazgató.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Dévai Zoltán semmiképp sem szeretne a színészetnek hátat fordítani, az intézmény vezetése mellett továbbra is úgy tervezi, szerepel az előadásokban. Meggyőződése, hogy ha eveznek, együtt eveznek, ez alól ő sem kivétel az új kinevezés miatt. Úgy véli, ez egy alkotói folyamat lesz, melyből közösen mindenkinek ki kell kivenni a részét.

– Természetesen vannak terveink, nem is kevés. Azonban konkrét elképzelésekről most nem szeretnék beszélni, és nem azért, mert titok, hanem azért, mert sok minden nincs még egyeztetve, gondolok itt időpontokra és darabokra. Az biztos, hogy a Zentai Magyar Kamaraszínházat továbbra is prózai színházként látjuk magunk előtt. Egy kisebbségi színház esetében nagyon fontos, hogy széles skálán mozogjon, többféle ízlést kielégítve. Többféle stílusú előadásokkal szeretnénk majd próbálkozni, lesznek kísérletezések. Egy kicsit másfajta színházat szeretnénk, nem azt mondom, hogy jobbat vagy rosszabbat, mint ami volt, inkább azt mondom, hogy másfajtát. A mi feladatunk és a mi dolgunk, hogy a köztudatban a színházba járás egy közösségi élmény legyen mindenki számára – fogalmazott Dévai Zoltán.

Nyitókép: Fotó: Gergely Árpád