2024. július 24., szerda

Tízezreket várnak a hétvégén Temesvárra

Lajkó Félix is fellép az Európa Kulturális Fővárosa program nyitórendezvényén

Több tízezer látogatót várnak a hétvégén a romániai Temesvárra, ahol február 17-e és 19-e között nyitják meg hivatalosan a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozatot. A mai (pénteki) nyitógálára több mint száz külföldi közméltóságot hívtak.

A bánsági városban péntektől kezdődően vásárnap késő estig 32 helyszínen 130 rendezvényt tartanak – közölte Dominic Fritz polgármester. Színházi előadások, klasszikus zenei és szabadtéri koncertek, kiállítások, kreatív műhelyek, filmvetítések, irodalmi bemutatók és kerekasztal-beszélgetések szerepelnek a programban, a szervezők napi 15 ezer résztvevőre számítanak.

A pénteken délután a kultúrpalotában tartandó nyitógálára több mint száz magasrangú meghívottat várnak 41 országból – írta az Agerpres román hírügynökség. Az Európa Tanács és az Európai Bizottság képviselői mellett a román államelnöki hivatal és kormány magasrangú képviselői is jelen lesznek, a román királyi család részéről Margit hercegnőt és férjét, Radu herceget várják.

A zárt körű rendezvényen Andrei Irimia román és Joep Beving holland zongoraművész lép fel és átadják az Európa kulturális fővárosoknak járó Melina Mercouri-díjat. Az ünnepi pillanat a belvárosban kihelyezett óriáskivetítőkön is követhető lesz, és a Román Televízió (TVR) is közvetíti.

A nyitóünnepséget a Dóm téren tartják 19 órától, ide 16 ezer résztvevőt várnak. A zenei programban elektronikus és rock, illetve román cigányzene is szerepel, de látványos légibemutatóval is készülnek a szervezők.

A szombati nap fő rendezvényének a neves német filozófus, Peter Sloterdijk előadását szánják, melyet később Andrei Ujica román rendezővel folytatott eszmecsere is követ.

A programban magyar meghívottak is szerepelnek, Hód Adrienn kortárstáncműhelyt vezet a három nap során, vasárnap este Lajkó Félix hegedűművész lép színpadra a Volosi lengyel vonós zenekarral, ezzel egyidejűleg az Új Ezredév Református Központban a szegedi Kosztándi Quartett Vonósnégyes lép fel.

A nyitóhétvégén Veszprémre is történik utalás, a magyar kulturális főváros tiszteletére levetítik a Zanox című magyar filmet, de veszprémi résztvevőket is várnak Temesvárra.

A bánsági nagyvárosban a helyszínek könnyebb megközelíthetősége miatt a hétvégén ingyenes lesz a tömegközlekedés, a járművek éjjel egy óráig közlekednek, több vonalon pótkocsikkal kiegészülve.

A belváros számos terén zajlanak szabadtéri rendezvények, ezért a hétvégére felszámolták a teraszokat, hogy több legyen a hely és elkerüljék a balesetveszélyt. Az Agerpres jelentése szerint a helyszíneket mintegy 150 csendőr és 30 katonai tűzoltó felügyeli, de a mentősök is nagy számban jelen lesznek. A rendezvények lebonyolítását 200 önkéntes segíti, Japánból is érkeztek önkéntesek.

Temesvár az eredeti tervek szerint 2021-ben lett volna Európa egyik kulturális fővárosa, de a világjárvány miatt nem lehetett megtartani a rendezvényeket, ezért halasztást kért.