2024. május 20., hétfő

Elhunyt a világ legidősebb színésznője

Meghalt Branka Veselinović

Életének 105. évében elhunyt Branka Veselinović, a világ legidősebb színésznője, és a szerbiai színművészet legendás alakja.

1918-ban született Törökbecsén, karrierje elején Újvidéken élt és játszott.

Nyolc évtizedes munkássága alatt több mint 100 előadásban, és több mint 50 televíziós sorozatban és filmben szerepelt. Több díjjal is kitüntették színészi és humanitárius munkáját.

Branka Veselinović (Fotó: Luka Šarac/Story)

Branka Veselinović (Fotó: Luka Šarac/Story)

Nem voltak gyermekei, de férjével egy alapítványt működtettek, amely a fogyatékkal élő gyermekeken segített – közli a Szerbiai RTV.

Nyolc évtizedes pályafutása során több mint 100 színházi darabban, valamint több mint 50 televíziós sorozatban és filmben játszott. Színészi és humanitárius munkájáért számos díjat és elismerést kapott, így 1964-ben a rangos szerbiai Sterija-díjat is elnyerte.

1936-tól a belgrádi Nemzeti Színház színésziskolájában tanult. Egészen 1940-ig Újvidéken dolgozott, ezt követően Belgrádba költözött, ahol az összes fővárosi teátrumban, így a Népszínházban és a Jugoszláv Drámai Színházban is emlékezetes szerepeket formált meg. Nagy tehetsége volt a humorhoz és a szatírához, országos népszerűségét is leginkább ennek köszönhette. Hét nyelven beszélt, többek között magyarul is.

A színésznő 64 évig élt házasságban Mlađa Veselinović színésszel és fordítóval, akivel egy alapítványt működtettek, amely a fogyatékkal élő gyermekeken segített. Humanitárius munkáját pedig a közvélemény is elismerte. 1980-tól négy évig az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) volt a nagykövete, valamint megalapította a Branka és Mlađa Veselinović színészi díjat is.

Nyitókép: Luka Šarac/Story