2024. május 17., péntek

Előtérben a tehetségek

Az idén is nagyszámú résztvevője volt az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjének

A szörnyű iskolatragédiára való tekintettel az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete által szervezett Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjének a megtartása is módosult az idén. A törvény által engedélyezett részt, az irodalommal és anyanyelvvel kapcsolatos, ún. csendes kategóriákat szombaton tartották meg a Majsai Úti Általános Iskolában, tegnap pedig a szólóéneket a Szabadkai Zeneiskolában, a színjátszók a Szabadkai Gyermekszínházban versenyeztek. Az idei döntőn 37 általános iskola 600 tanulója vett részt, tíz kategóriában, amelyeken 35 zsűritag értékelt.

De Negri Ibolya köszöntötte az egybegyűlteket a Szabadkai Zeneiskolában (Fotó: Lukács Melinda)

De Negri Ibolya köszöntötte az egybegyűlteket a Szabadkai Zeneiskolában (Fotó: Lukács Melinda)

A versenyzőket és kísérőiket De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke köszöntötte:

– Huszonegy évvel ezelőtt azzal a céllal jött létre az ÁMV, hogy a magyar általános iskolások egy olyan versenyen mérhessék össze tudásukat, mutathassák meg képességeiket, tehetségüket, amelynek fő irányvonala az anyanyelvápolás és a művészeti készségek felszínre hozása.

Ezen a vetélkedőn eleve azok vesznek részt, akik már kiemelkedtek a saját környezetükben, az iskolájukban. Itt már a legjobbak versenyeznek. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy az adottságot, a tehetséget nem elég csak felismerni, hanem fel is kell karolni a kimagasló teljesítményű tanulókat, és nagyon sok munkát belefektetni abba, hogy jó eredményeket érjenek el. Emiatt is, mindenképpen szeretném megköszönni a pedagógusoknak az áldozatos munkájukat, hiszen a szülő mellett a pedagógus az, aki előhívja azt a képességet, tehetséget, amivel azután a diákok a továbbiakban gazdálkodni, sáfárkodni tudnak. Az ÁMV egy klasszikus vetélkedő, tehát minden kategóriában három díjat adunk át. Idén a szép beszéd és a prózamondás számított nagyon erős kategóriának, ami nagy örömünkre szolgál, hiszen azt is jelenti, hogy a magyar szakos tanárok sokat és eredményesen foglalkoznak a gyerekekkel, felszínre hozzák a bennük rejlő tehetséget – hallottuk De Negri Ibolyától.

A legelső kategória tulajdonképpen a képzőművészeti volt, ezen ugyanis előzetesen beküldött pályamunkákkal lehetett részt venni. Az alsósok a Meseerdőben manó házikó, Pillangó, Tündérkert, valamint a „Volt egy ember, nagybajúszos. / Mit csinált? Elment a kúthoz..." (Petőfi Sándor: Arany Lacinak) címekre készíthettek alkotást, míg a felsősök a Csendélet, a Délibáb, a Szecesszió motívumai és a Graffiti – Ne legyen háború! témákra. A legjobbak szombaton vehették át a díjakat a Majsai Úti Általános Iskolában, ahol egy alkalmi tárlat is nyílt a díjazott alkotásokból. Szintén szombaton zajlottak le a fogalmazásírás, a versírás, a versmondás, a prózamondás, a szép beszéd, az általános műveltség kategóriák versenyei, valamint a versmondás a magyar nyelvet környezetnyelvként beszélők részére is.

Tegnap a szólóének kategóriában versenyeztek az énekelni szerető tanulók, úgymond kis dalos pacsirták. A zsűrit a Szabadkai Zeneiskola tanárai alkották, Dudás Beáta, a jazztanszak oktatója, Török Noémi népiének-, és Heródek Éva magánénekszakos tanár. A megmérettetés négy korcsoportban zajlott, a szabályzat szerint pedig a versenyzőknek magyarul kellett előadniuk a dalukat.

Az ÁMV a kezdetektől a szerbiai Oktatási Minisztérium elismert rendezvénye, és a Magyar Nemzeti Tanács is kiemelt jelentőségűnek nyilvánította. Tizenegy évvel ezelőtt a vetélkedő egy vándordíjjal gazdagodott, melyet a versenyen résztvevő tanulók díjaikkal szerezhetnek meg, a helyezéseik alapján, az iskolájuk részére. Tavaly a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola érdemelte ki a vándordíjat.