2024. július 20., szombat

Megkezdték a levélszavazatok ellenőrzését

Szabadkáról eddig 1700 levélszavazat érkezett vissza az NVI-hez

Megkezdte ma a beérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését a Nemzeti Választási Iroda (NVI) – jelentette be Pálffy Ilona, az intézmény elnöke sajtótájékoztatóján.

Pálffy Ilona elmondta: összesen 315 ezer szavazási levélcsomagot küldtek ki, és csaknem 63 ezren kérték, hogy a szavazási iratcsomagot külképviseleten vehessék át. Eddig csaknem 19 ezer levélszavazatot adtak le, ebből csaknem 6 ezret külképviseleteken; 14 ezret pedig levélben juttattak vissza az NVI-hez. Csíkszeredáról már 4 ezer, Szabadkáról 1700 levélszavazat érkezett vissza az NVI-hez. A héten várhatóan a többi Kárpát-medencei követségről is szállítanak be az NVI-be levélszavazatokat.

Mint mondta, a jogorvoslati eljárások elhúzódása miatt csak március 21-én tudták az utolsó levélcsomagokat feladni, így azok várhatóan csak április legelején érkeznek meg az amerikai kontinensre.

Pálffy Ilona elmondta: az NVI-be érkező levélcsomagokból 50-es csomagokat képeznek, ezeket kapják meg a számítógépeknél dolgozó munkatársak, akik a levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését végzik. Jelenleg 28 számítógépen 2-2 munkatárs dolgozik az azonosító nyilatkozatok ellenőrzésén, két műszakban.

Hozzátette: a munkatársak először azt ellenőrzik, hogy a szállítóboríték le van-e zárva, amennyiben nincs, az érvénytelen. Ellenőrzik, hogy a lezárt borítékban van-e azonosító nyilatkozat, és amennyiben igen, úgy az azonosító nyilatkozat tartalmát a levélben szavazók névjegyzéke alapján ellenőrzik. Ellenőrzik azt is, hogy a szavazatot tartalmazó „kis boríték” is le van-e zárva.

Ha az azonosító nyilatkozaton feltüntetett adatok a levélben szavazók névjegyzékében, illetve nyilvántartásokban szereplő adatokkal megegyeznek, a szavazatot tartalmazó borítékot – felbontás nélkül – félreteszik. Ezt ugyanis csak a szavazás lezárulta után lehet felnyitni – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szavazás titkosságát az biztosítja, hogy a nyilatkozatot annak ellenőrzése után „elválasztják” a lezárt borítékban lévő szavazattól.

A Nemzeti Választási Iroda mellé a szavazási iratok és a szavazatok megszámlálása törvényességének ellenőrzésére küldhettek öt-öt megfigyelőt az országos listát állító jelölőszervezetek. Pálffy Ilona közölte: az NVI-hez a szavazási iratok ellenőrzésére és a levélszavazatok számlálására a Fidesz–KDNP és a Jobbik 5-5, az MSZP–Párbeszéd 4, a DK és a Momentum 2-2 megfigyelőt küldött.

AZ ORTODOX HÚSVÉT MIATT IDEJÉBEN ADJÁK FEL LEVÉLSZAVAZATAIKAT!

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) az ortodox húsvét miatt felhívja a romániai és szerbiai választópolgárok figyelmét, hogy idejében adják postára levélszavazatukat.

A választópolgár dönthet úgy is, hogy levélben juttatja vissza szavazatát az NVI-hez, ebben az esetben a szavazatnak április 7-én éjfélig meg kell érkeznie. Pálffy Ilona felhívta a választópolgárok figyelmét arra, hogy az ortodox húsvét miatt – az ünnepnapra tekintettel – pénteken már nem dolgozik a román és a szerb posta, így a levélben szavazóknak célszerű nem az utolsó napra hagyni szavazatuk postára adását, ha azt szeretnék, hogy idejében megérkezzen az NVI-hez.

A külképviseletek azonban arra hívják fel a választók figyelmét, hogy ne postán küldjék vissza az NVI-hez a levélszavazatokat, hanem a külképviseletekre juttassák el azokat, ahonnan a külképviseleti szavazatokkal együtt szállítják majd Magyarországra.