2024. április 23., kedd

Navalnij anyja szerint titokban akarják eltemetni a fiát

Alekszej Navalnij anyja, Ljudmila azzal vádolta az orosz hatóságokat, hogy titokban, gyászszertartás nélkül akarják eltemetni a fiát, és kijelentette, hogy ebbe nem egyezik bele.

– Titokban akarják végezni, búcsúztatás nélkül. Oda akarnak vinni egy temető végébe, egy friss sírhoz, hogy közöljék: itt nyugszik a fia. Én ebbe nem egyezem bele – mondta Ljudmila Navalnaja a YouTube videomegosztó portálon közzétett felvételen.

A 47 éves Navalnij, a legismertebb orosz ellenzéki politikus váratlanul hunyt el február 16-án egy sarkvidéki büntetőtelepen, ahol három éven át tartották fogságban embert próbáló körülmények között. Segítői és a család azt feltételezi, hogy a Kreml gyilkoltatta meg, amit az orosz vezetés visszautasít.

Navalnij anyja elmondta, hogy szerdán elvitték az Északi-sarkvidék közelében lévő Szalehard halottasházába, hogy megmutassák neki fia holttestét. Hozzátette, hogy aláírta a halotti bizonyítványt. Navalnij csapata szerint a dokumentumban az áll, hogy az ellenzéki politikus természetes halállal halt meg.

– A törvény szerint ki kell adniuk nekem Alekszej holttestét, de eddig még nem tették meg. Ehelyett zsarolnak engem, feltételeket szabnak, hogy mikor, hol és hogyan kell Alekszejt eltemetni. Ez törvénytelen – mondta.

Az asszony kijelentette, hogy nem akar semmi különlegeset, csak azt, amire a törvény lehetőséget ad.

– Azt kérem, hogy azonnal adják ki a fiam holttestét, hogy eltemethessem – szögezte le.

Nyitókép: Beta