2024. április 12., péntek

Vérfürdőre figyelmeztetnek

Bármilyen, a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah területére történő izraeli katonai előretörés rengeteg palesztin ember halálát okozhatja, miközben fennáll a humanitárius segítségnyújtás összeomlásának veszélye is – közölték segélyszervezetek pénteken. Izrael korábban azzal fenyegetőzött, hogy Hán-Júniszból Rafahba irányítja egységeit, ahol a bombázások elől menekülők miatt ötszöröződött a civilek száma. Jelenleg mintegy 1,5 millió ember zsúfolódott össze az óvóhelyeken vagy az utcán, amelyet egyiptomi és izraeli határkerítések, a Földközi-tenger és az izraeli erők zárnak körül. „Egy gigantikus menekülttáborban nem lehet háborúzni” – mondta Jan Egeland, a Norvég Menekült Tanács főtitkára.
A gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint ez idáig több mint 27 ezer palesztin halt meg az október 7-én kirobbant háborúban.

BIDEN TÚLZÁSNAK NEVEZTE AZ IDF-OFFENZÍVÁT
Túlzásnak nevezte az izraeli hadsereg (IDF) gázai műveleteit Joe Biden amerikai elnök, hozzátéve, hogy a civilek védelme érdekében igyekszik „hosszú távú szünetet” elérni a harcokban. „Rengeteg ártatlan ember van, aki most éhezik, rengeteg ártatlan van bajban és haldoklik, ennek véget kell vetni” – fogalmazott a Fehér Házban adott sajtótájékoztatóján.

A gázai háború kitörését követően Bident többen bírálták, miután azt mondta, az ártatlanok halála „a háború ára”, valamint kételkedett az áldozatok számát közlő palesztin forrásokban is.

Kiemelte továbbá, hogy nem kizárt, a Gázai övezetet irányító Hamász azért indította Izrael ellen októberi támadását, hogy megakadályozza az Izrael és Szaúd-Arábia közötti széles korű megegyezést, ám hozzátette, erre nincs bizonyítéka. Szaúd-Arábia amerikai közvetítéssel korábban tárgyalt Izraellel a kapcsolatok normalizálása céljából, de Izrael gázai övezet ellen indított háborúja miatt bejelentette, hogy szünetelteti az egyeztetéseket.

Azóta Rijád többször megismételte: csak abban az esetben hajlandó diplomáciai kapcsolatokat létesíteni Izraellel, ha az elismeri az 1967-es határokon alapuló független palesztin államot, amelynek Kelet-Jeruzsálem lenne a fővárosa.

ÚJABB LÉGICSAPÁSOK
Izrael újabb légicsapásokat hajtott végre, köztük az egyiptomi határnál fekvő Rafahnál is. Szemtanúk szerint legkevesebb kilencen, köztük nők és gyerekek vesztették életüket a csütörtök esti légicsapásokban az övezet középső és déli részein, többeket az egyiptomi határ melletti Rafahnál öltek meg.

Izraeli tüntetők pénteken reggel megpróbálták megakadályozni a humanitárius segélyeket szállító teherautók bejutását a Gázai övezetbe. „Semmilyen segély nem jut át mindaddig, amíg az utolsó övezetbe hurcolt túsz vissza nem tér” – hangoztatták.

A Vaskupola rendszer elfogott egy, a tenger felől érkező lövedéket Haifa mellett – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője. Csütörtökön este mintegy harminc rakétát lőttek ki Észak-Izraelre Libanonból, miután délután egy izraeli dróntámadásban életét vesztette a libanoni síita Hezbollah egyik dél-libanoni parancsnoka.

Nyitókép: Számos kérés, figyelmeztetés dacára Rafahban semmi jele a megnyugvásnak (Fotó: Beta/AP)