2024. április 30., kedd

Vasúttal a kapcsolatok elmélyítéséért

Stratégiai partnerségről szóló határozatot ír alá Szerbia és Görögország

A Szerbia és a Görögország közötti baráti kapcsolatok kiválóságát méltatta mai találkozója alkalmával Aleksandar Vučić szerb és Prokopisz Pavlopulosz görög államfő. A szerb és a görög nép évszázadokon át ugyanabban a sorsban osztozott, jegyezte meg a kétnapos görögországi látogatását megkezdő Aleksandar Vučić a Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint. A szerb államfő fontosnak tartotta megköszönni, hogy Görögország következetesen támogatja Szerbia területi integritását és szuverenitását, valamint aláhúzta, hogy Szerbia is támogatja Görögország területi integritásának a megőrzését. Görögország az európai integráció tekintetében jellemző támogatásáért szintén köszönetet mondott Vučić, kifejezve reményét, hogy a Budapest–Pireusz vasútvonal kiépítésével még közelebb kerül egymáshoz Szerbia és Görögország.

Az EU-nak a nemzetközi színtéren a béke, az emberi jogok, a demokrácia és a szociális igazságosság szószólójaként kell fellépnie, ez pedig csak akkor lehetséges, ha megnyitja kapuit a térség országai előtt, emelte ki Prokopisz Pavlopulosz, valamint elmondta, hogy ha a Nyugat-Balkán országai magukra vállalhatják az EU új oszlopának a szerepét, sikeresen maguk mögött hagyhatják a konfliktusokat.

A folytatásban a gazdaság állt a beszélgetés középpontjában. A görög elnök szavai szerint országa a gazdaság minden ágazatában elmélyítené az együttműködést Szerbiával. Pavlopulosz bízik abban, hogy a szerb államfő látogatásának alkalmával aláírandó stratégiai együttműködési határozat megteremti az együttműködés elmélyítésének a lehetőségeit.

A görög államfővel való találkozót követően Aleksandar Vučić alkalmi rendezvény keretében átvette Athén polgármesterétől a városi érdemrendet, az Aranyérmet, majd megkoszorúzta az Ismeretlen Hős emlékművét.

Látogatásának holnapi második napján a szerb államfőt Kiriákosz Micotákisz kormányfő fogadja, majd együttesen elnökölnek a Szerb–Görög Együttműködési Főtanács harmadik ülésén. Ezt követően írják alá a két ország közötti stratégiai partnerségről szóló határozatot, továbbá a 2020 és 2022 közötti oktatási-tudományos együttműködésről szóló dokumentumot.