2024. április 30., kedd

Berlinbe látogatott Ana Brnabić

Megkezdte kétnapos németországi látogatását Ana Brnabić szerb kormányfő, amelynek első napján gazdasággal kapcsolatos találkozókra kerül sor – írja a Tanjug.

Látogatásának kezdetén találkozott Mario Ohovennel, a németországi közepes nagyságú vállalkozások szövetségének vezetőjével.

A szerb kormányfő Angela Merkel német kancellár meghívására látogatott Berlinbe. Ana Brnabić korábbi értékelése szerint németországi látogatása rendkívüli alkalom lesz arra, hogy a találkozón megvitassák a két ország közötti együttműködés minden aspektusát, úgy politikai, mint gazdasági téren.

A kancellár holnap fogadja majd a szerbiai miniszterelnököt. A tárgyalás fő témái a bilaterális kapcsolatok, valamint a kül- és európai politikával kapcsolatos kérdések lesznek.

A német kancellár honlapján is beszámoltak korábban a találkozóról. Az ott található program szerint a felek elsősorban a két ország közötti bilaterális kapcsolatokról, a gazdasági együttműködésről, a külpolitikához kapcsolódó kérdésekről és az uniós politikáról beszélgetnek majd. A program értelmében a találkozó közös sajtótájékoztatóval fejeződik.

Angela Merkellel a szerb államvezetés képviselői közül eddig elsősorban Aleksandar Vučić egyeztetett, hol kormányfő-helyettesi, hol miniszterelnöki, majd pedig államfői minőségében. Idén április végén volt a tizenhatodik Merkel–Vučić találkozó, Berlinben, a nyugat–európai csúcs keretében. Ezt megelőzően a felek a Davosi Világgazdasági Fórumon tárgyaltak.